ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-03-2012, ora 08:11

Airbag-ul care protejeaza casele in timpul cutremurelor (VIDEO)

Articol de Cristian Amariei

Savantii niponi au inventat un airbag care protejeaza casele in timpul cutremurelor. Dispozitivul creat de expertii de la Air Danshin este un sistem care poate ridica casa de la pamant cu trei centimetri atunci cand incepe un cutremur.

Sistemul ingenios este prevazut si cu niste senzori care detecteaza inceputul si sfarsitul unui cutremur, declansand umflarea si dezumflarea airbagurilor, informeaza The Guardian.

In imaginile de mai jos se poate observa cum au testat japonezii eficienta acestui dispozitiv. Astfel, specialistii au simulat un cutremur si au demonstrat ca sistemul antiseismic amortizeaza atat de bine vibratiile incat lichidul pus pe o masa protejata cu airbag nu s-a varsat, acesta miscandu-se putin.

Un al doilea experiment a prevazut ca doua persoane sa stea pe scaun in timpul unui cutremur simulat. Una dintre persoane era protejata cu dispozitivul inventat de japonezi, in timp ce a doua persoana a simtit din plin undele seismului fals.

Cand unda seismica isi reduce din intensitate, perna de aer cedeaza din presiune, iar constructia coboara la normal, ramanand fixata pe pamant.

Dispozitivul de protectie antiseismica a constructiilor a fost brevetat in Japonia si experimentat deja pe 88 case care aveau o inaltime standard. Sistemul consta in perne de aer, de tipul airbag-urilor, instalate sub constructie.

In momentul in care incepe cutremurul, senzori prevazuti la baza cladirii declanseaza sistemul de alimentare al airbag-urilor, care incep sa se umfle. Apoi constructia se inalta. In acel moment, socurile cutremurului sunt preluate de perna cu aer, iar cladirea se misca incet.

Conceputa inca din 2005, inventia, care apartine inginerului Youichi Sakamoto, a fost experimentata in mai multe etape.

Sursa: gandul.info

     
Tag-uri: Airbag, case, cutremur
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii