ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-11-2016, ora 09:19

Administrarea de anticoagulante ar putea creste riscul de dementa

Articol de Cristian Amariei
Persoanele care sufera de fibriliatie atriala si sunt nevoie sa urmeze tratament cu anticoagulante sunt expuse unui risc crescut de dementa, sustine un studiu realizat recent de savantii americani.

Fibrilatia atriala reprezinta cel mai des intalnita afectiune a inimii. Mai mult de 10% dintre adultii cu varste peste 65 de ani sufera de aceasta problema cardiaca, se arata intr-un raport al AFA (Atrial Fibrilatiion Association). Chiar daca fibrilatia atriala nu pune in pericol viata, este bine cunoscut faptul ca aceasta creste riscul de accident vascular cerebral.

Cercetatorii americani de la Intermountain Medical Center Heart Institute au descoperit ca pacientii cu fibrilatie atriala care urmeaza tratament cu anticoagulante ar putea fi mai expusi riscului de dementa si alte afectiuni neurodegenerative.

Echipa de medici a prezentat raportul in cadrul sesiunilor stiintifice ale American Heart Association, care au avut loc recent in New Orleans, scrie medicalnewstoday.com.

Anticoagulantele sunt medicamente folosite frecvent in tratamentul fibrilatiei atriale, deoarece bolnavii prezinta un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sange din cauza batailor neregulate ale inimii. Potrivit statisticilor, peste 3 milioane de persoane sufera in fiecare an cel putin un atac cerebral ca urmare a fibrilatiei atriale netratate.

In cadrul unui studiu pe 6.000 de persoane, expertii au descoperit ca pacientii care iau anticoagulante au un risc dublu sau aproape triplu de a dezvolta dementa.

„Pacientii cu fibrilatie atriala au un risc crescut de dementa, sub toate formele ei, in comparatie cu cei care nu sufera de aceasta problema medicala. Chiar daca warfarina reduce riscul de AVC in cazul acestor pacienti, ea poate favoriza totodata instalarea bolii Alzheimer, Parkson etc.”, spune medicul Jared Bunch, directorul centrului medical si principalul autor al studiului.

Chiar daca mai sunt multe aspecte de luat in calcul, rezultatele studiului ar putea contribui la realizarea altor cercetari mai ample, ajutand astfel la crearea unor terapii noi ce vor reduce la minimum riscul pacientilor de imbolnavire.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: medicamente, dementa, risc
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii