ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-09-2014, ora 08:45

Adio, polite RCA ieftine! Asiguratorii au crescut preturile si cu 40%

Articol de Cristian Amariei
Cea mai scumpa asigurare RCA de pe piata costa, in urma cu cateva luni, mai mult decat dublu fata de cea mai ieftina. Diferenta pare sa se fi diminuat considerabil, in timp ce prima medie platita a crescut.

Primele platite pentru asigurarea de raspundere civila auto aveau diferente foarte mari, de la companie la companie, in urma cu cateva luni. Capital a publicat, in mai 2014, un articol pe aceasta tema, cu preturile practicate de firme la acel moment, conform datelor culese din piata. Am repetat experimentul saptamana aceasta pentru acelasi tip de autoturism. Fara pretentia ca acest exemplu (cel din tabelul alaturat) reprezinta fidel mersul intregii piete, constatam, dupa 4 luni, ca diferentele s-au diminuat.

In mai, cea mai ieftina polita, vanduta de compania Astra, costa 419 lei, iar cea mai scumpa, de la Uniqa – 972 de lei, adica un pret mai mare cu 553 lei, sau cu 130%. Deci mai mult decat dublu.in septembrie, tot Astra comercializeaza cea mai ieftina asigurare, dar de data asta la un nivel de 498 lei, iar pretul cel mai ridicat il are Asirom – 865 lei, asadar cu 160 de lei in plus, respectiv 32%.

ASF a strans surubul

Ce s-a intamplat intre timp? Trei societati de asigurare – Astra, Euroins si Carpatica – practicau preturi mult sub restul pietei, astfel ca erau acuzate de „dumping“, pe motiv ca astfel atrageau multi clienti, dar nu dispuneau de posibilitati banesti suficiente incat sa achite despagubiri in caz de dauna. La Astra s-a aplicat procedura de administrare speciala, Euroins a avut, in cursul anului trecut, o interdictie de o luna la incheierea politelor RCA, iar Carpatica a facut obiectul unor retineri si perchezitii DNA. Astra avea daune subestimate cu mai bine de 40%, potrivit unui raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), iar in ce priveste Carpatica, rechizitoriul DNA vorbea de o acoperire de doar 40% prin reasigurare. ASF a impus companiilor, prin lege, conditii de solvabilitate si lichiditate, sau mai precis le-a obligat sa stranga rezerve de bani necesare evitarii unor surprize neplacute. Astfel, companiile cu polite ieftine au crescut preturile, iar unele dintre cele cu polite scumpe, precum Omniasig si Uniqa, au aplicat o micsorare, pentru a mari portofoliul de clienti.

Rata daunei a atins 99%

Romanii s-au invatat sa ceara tot mai mult despagubiri pentru vatamari corporale rezultate din accidente auto si, din acest motiv, rata daunei parcurge un trend ascendent. Iata un nou motiv pentru firme sa creasca preturile asigurarilor, in tentativa de a absorbi cat mai multe lichiditati si a creste rezervele de dauna. „Rezerva de dauna avizata constituita la data de 30 iunie 2014 a insumat 1,44 miliarde lei (+15% fata de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% fata de 30 iunie 2013, pana la 902,09 milioane lei. Astfel, la nivelul intregii piete, rata daunei a crescut pana la nivelul de 99% (fata de 82% la 30 iunie 2013)“, informeaza un comunicat al ASF. Dauna medie platita pentru RCA, in primele sase luni ale anului in curs, a fost de 6.894 de lei, in crestere de la 5.933 de lei (+16% fata de primul semestru 2013), iar valoarea despagubirilor platite a ajuns la un miliard de lei (+5% fata de 30 iunie 2013).

Pentru daune materiale, valoarea daunei medii a fost de 5.151 lei, in primul semestru al anului 2014, iar valoarea daunei medii platite pentru vatamari corporale si deces s-a ridicat la 64.225 lei, in acelasi interval. Conform celor mai recente date ale ASF, aferente primului semestru din 2014, prima de asigurare medie anualizata la RCA se situeaza la 488 de lei, in crestere cu 0,8% (+4 lei) fata de perioada similara din 2013. Posibil insa ca in a doua jumatate a acestui an sa se inregistreze o prima medie mai mare, ca urmare a majorarilor intervenite.

Carpatica: Am majorat tarifele cu 12,8% in medie

„Pe parcursul derularii activitatii si in urma evaluarii proceselor si a produselor, am identificat unele aspecte care au impus modificari atat in structura tarifara cat si a produselor. in cazul produsului de asigurare RCA, tarifele practicate in piata ne-au permis ajustari“, a declarat, pentru Capital, Viorica Milea, director de marketing la Carpatica. „Scopul acestor ajustari a fost rentabilizarea produsului si, implicit, eficientizarea activitatii. in plus, aceasta masura va produce efecte in viitor in restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii. Concret, in perioada mai-septembrie, tarifele s-au majorat in medie cu 12,8%, in functie de segment (varsta, zona, tip vehicul etc), aceste majorari fiind cuprinse intre 0% si 100%. Cele mai mari cresteri au fost pentru persoane fizice cu varsta sub 30 de ani, iar in cazul persoanelor juridice o crestere substantiala a avut loc pentru vehicule cu masa peste 16 tone“, a mai spus Milea.

Sursa: capital.ro
Foto:paulierco.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii