A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834209.4733.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Adevarul despre miere: ne face bine sau nu?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-10-2014, ora 12:35

Adevarul despre miere: ne face bine sau nu?

Articol de Cristian Amariei
Este larg raspandita convingerea ca mierea este mult mai sanatoasa decat zaharul, dar, in realitate, beneficiile sunt foarte reduse, iar un consum mare de miere este la fel de daunator pentru organism ca si un consum ridicat de zahar, spun specialistii. Iata si motivele.

Mierea este tot zahar, in mare masura

Zaharul obisnuit (sucroza sau zaharoza) este procesat in organismul uman cu ajutorul insulinei, produsa de pancreas. Mierea contine, pe langa zaharoza, 55% fructoza (asa-zis „zahar de fructe”) care este procesat in ficat. in ciuda unor diferente de structura chimica, organismul nostru reactioneaza insa la miere cam la fel ca si la zahar – cu o crestere a glicemiei, ceea ce stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina, iar acest proces duce la stocarea de grasime si la cresterea in greutate. Consumata in exces, fructoza contribuie la aparitia obezitatii, a problemelor cardiace si a afectiunilor hepatice, intocmai ca si produsele ce contin zahar obisnuit.

Dupa cum explica terapeutul specialist in nutritie Ian Marber, chiar daca mierea are un indice glicemic putin mai mic decat zaharul, a turna cantitati mari de miere peste cerealele de la micul dejun nu face mult mai bine corpului decat daca am presara zahar peste acele cereale.

E vorba de limbaj”, explica specialistul; limbajul e cel care creeaza reprezentari si convingeri eronate. „Cand te gandesti la miere, te gandesti la natura, la albine […]. Cand te gandesti la zahar, te gandesti la fabrici, la prelucrare industriala […].” Dar mierea e departe de a fi produsa intr-un mod atat de „bucolic” cum se crede si atat mierea, cat si zaharul alb sunt tot forme de zahar. „Mierea nu este inofensiva, are asupra organismului un efect la fel de puternic ca si zaharul rafinat.”

Mierea este foarte bogata in calorii

Mierea contine mai multe calorii decat zaharul; o lingurita de miere aproximativ 22 de calorii, iar o lingurita de zahar are aproximativ 16 calorii. Multe persoane care au inlocuit zaharul din alimentatie cu miere toarna miere din belsug in iaurt sau ceaiuri de plante, inchipuindu-si ca mierea este mai buna decat alte forme de zahar, dar nu e cazul, explica Ian Marber.

Mierea nu e asa de bogata in vitamine si minerale cum se crede

Desi mierea nerafinata contine urme de vitamine si minerale - niacina, riboflavina, tiamina si vitamina B6 – acestea reprezinta doar 2% din continut. Iar rafinarea mierii –prelucrarea ei prin incalzire si filtrare, pentru indepartarea polenului si a bacteriilor – indeparteaza vitaminele si mineralele.

Mierea dauneaza dintilor

Un studiu realizat de Public Health England arata ca un copil din 8 ajunge sa aiba, pana la varsta de 3 ani, carii dentare, iar autorii avertizau ca si dulciurile considerate „sanatoase” – fructe uscate, bauturi tip „smoothie”, miere – determina aparitia cariilor”, spune dr. Joe Bansal, din cadrul London Smile Clinic.

Mierea dauneaza si pielii

Dr. Mica Engel, medic in cadrul Waterhouse Young Clinic, din Londra, avertizeaza ca glucoza, fructoza si alte zaharuri din miere contribuie la deteriorarea colagenului din piele, intocmai ca si zaharul, iar beneficiile aduse de putinele vitamine pe care le contin unele sorturi de miere nu ajuta la reparare fibrelor de colagen deteriorate.

Nu este necesara organismului

Zaharul adaugat, fie sub forma de zahr alb, fie de miere, nu are beneficii nutritionale, ci reprezinta doar calorii in plus; Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat recent reducerea consumului de zahar (incluzand aici si mierea) la maximum 6 lingurite pe zi.

In concluzie, mierea trebuie vazuta tot ca un tip de zahar, cu efecte similare celor ale zaharului alb, si nu ca un aliment foarte sanatos, bun de consumat in cantitati mari.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii