A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737441437.7625.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ATENTIE SOFERI: Pericolul care planeaza asupra automobilelor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-08-2013, ora 15:01

ATENTIE SOFERI: Pericolul care planeaza asupra automobilelor

Articol de Cristian Amariei

Chris Valasek si Charlie Miller sunt hackeri de meserie, care testeaza vulnerabilitatea a mii de produse. Scopul lor este acela de a presa companiile sa faca produse mai sigure.

Miller si Valasek nu sunt primii hackeri care au atacat sistemul informatic al unei masini, dar sunt printre putinii care au demonstrat cat de periculoase pot fi asemenea atacuri. „Am vrut sa vedem ce control mai ai asupra masinii daca cineva a intrat in reteaua sa informatica“, spune Valasek. Cei doi au primit o bursa de la agentia Defence Advanced Research Projects (DARPA) si au cumparat doua masini moderne: o Toyota Prius si un Ford Escape. Ulterior au intrat in reteaua micilor computere de bord care functioneaza in practic toate masinile care se vand astazi pe piata.

Inginerii au ajuns la concluzia ca un computer poate calcula mult mai bine cum sa combine benzina cu aerul, decat un dispozitiv mecanic. Sunt mult mai eficiente si poti obtine un consum mai bun“, spune Valasek. Dar nu a durat mult timp pana cand aceste computere au inceput sa fie folosite la o serie de alte lucruri, precum controlul vitezei de croaziera sau la sistemul de antiblocare a rotilor. „Acum am ajuns la punctul in care masinile se parcheaza singure. Si asta nu e o magie. Sunt computerele de bord care au senzori si servomotoare“, mentioneaza Valasek.

Toate aceste dispozitive minuscule sunt conectate la o retea deschisa. Ele asculta fiecare mesaj primit si nu verifica de unde vine o anumita comanda. Acest lucru face masinile foarte vulnerabile la atacuri.

Orice senzor atasat de un procesor al retelei este vulnerabil. Dupa ce Miller si Valasek au invatat codul care controleaza Unitatile Centrale Electronice (ECU) ale celor doua masini pe care le-au testat au fost in stare sa cauzeze tot felul de pagube. Au putut misca volanul la o viteza mare, in cazul Priusului. Au putut face masina sa franeze sau sa accelereze brusc, sa claxoneze sau sa dezactiveze sistemul de pregatire in caz de accident sau sa manevreze centurile de siguranta. La Ford Escape, daca soferul se misca incet, puteau misca volanul sau chiar sa franeze.

Miller si Valasek au incercat sa imparta rezultatele testelor lor cu Toyota si Ford, inainte de a le face publice. Ambele companii au luat in serios cercetarea, dar sunt convinse ca masinile lor sunt sigure.

SURSA: capital.ro

Foto: occupycorporatism.com

     
Tag-uri: soferi, pericol, masini
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii