ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-09-2016, ora 10:02

ASF va stabili in 30 de zile tarifele maxime ale RCA; in Ordonanta publicata in Monitor a aparut o eroare, va fi corectata

Articol de Cristian Amariei
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va stabili, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG, tarifele maxime de prima pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare care practica RCA, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei remis, marti, Agerpres.

'Prin coroborarea art. 18 alin. 2 cu art. 36 alin. 3 din Ordonanta de Urgenta nr. 54/19.09.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va stabili, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG, tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare care practica RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, prin Hotarare de Guvern la propunerea ASF si cu avizul Consiliului Concurentei si al Ministerului Finantelor Publice', se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, dintr-o eroare materiala, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, in loc de art.36, alin. 3, iar aceasta eroare va fi corectata in Monitorul Oficial.

In textul publicat in Monitorul Oficial, articolul 18, alin. 2 spune ca 'pentru o perioada de 6 luni, calculata la data expirarii termenului prevazut la art. 34 alin (3), ASF va calcula un tarif de referinta, cu un caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul in parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre asiguratorii RCA din piata si raportate la frecventa statistica a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule. ASF va publica tarifele de referinta, dauna medie si frecventa statistica a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. ASF va evalua efectele acestei masuri si va intocmi un raport ce va fi inaintat Consiliului Concurentei'.

Eroarea precizata de ASF in comunicat se refera la faptul ca articolul 34, alin. 3 vorbeste despre Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) si spune ca 'persoanele care s-au subrogat in drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a) nu pot sa depuna cereri de despagubire la BAAR'.

La articolul 36, alin. 3, respectiv modificarea care va avea loc in textul ordonantei, se spune ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta ASF va stabili tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare RCA. "Acestea vor fi adoptate conform art. 4, alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata".

FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM au protestat, saptamana trecuta, in intreaga tara, inclusiv in Piata Victoriei din Capitala, nemultumite de cresterea tarifelor RCA.

Dupa mai bine de sapte ore de proteste, transportatorii au negociat cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) ca tariful tinta pentru politele RCA sa fie de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

Guvernul a adoptat, in data de 14 septembrie, o Ordonanta de Urgenta in problema RCA care prevede, printre altele, inghetarea preturilor la primele de asigurare pe o perioada de sase luni. Actul normativ a fost publicat, luni seara, in Monitorul Oficial.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: asf, rca, probleme
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii