A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959209.6543.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ARPIM: Sanatatea romanilor si a sistemului sanitar depind de continuarea reformelor incepute
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-11-2015, ora 13:05

ARPIM: Sanatatea romanilor si a sistemului sanitar depind de continuarea reformelor incepute

Articol de Madalina Irimia
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a atentionat vineri asupra necesitatii continuarii reformelor din domeniul sanatatii discutate pe parcursul anului 2015 cu reprezentantii autoritatilor din domeniu.
in opinia ARPIM, "doar asa este posibila implementarea unor solutii constructive" care sa raspunda nevoilor sistemului de sanatate si ale pacientilor romani, in conditiile schimbarilor de la nivelul conducerii Ministerului Sanatatii.

"Il felicitam pe domnul conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu pentru numirea sa in functia de ministru al Sanatatii si ii dorim succes in indeplinirea noilor sale responsabilitati. il asiguram de toata sustinerea companiilor membre ARPIM, dat fiind faptul ca avem un obiectiv comun: viata pacientilor romani. Este unul dintre cele mai importante portofolii ale Guvernului, in primul rand prin prisma faptului ca deciziile luate pot influenta direct si imediat sanatatea romanilor. Ne exprimam disponibilitatea continuarii dialogului cu conducerea Ministerului Sanatatii pentru a gasi solutii acceptabile si echitabile pentru toate partile implicate astfel incat accesul pacientilor romani la cele mai noi si eficiente tratamente sa fie posibil", a declarat Calin Galaseanu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, citat intr-un comunicat de presa transmis de ARPIM.

Totodata, membrii ARPIM atrag atentia asupra necesitatii schimbarii actualei metodologii a preturilor cu un nou mecanism de calcul.

"Propunerea ARPIM in acest sens vizeaza media tarilor cu cele mai mici cinci preturi din cosul de referinta precum si calcularea pretului in lei prin utilizarea unui curs de schimb mediu realizat. Un alt aspect asupra caruia membrii ARPIM atrag atentia se refera la art. 81 din Ordinul MS nr. 703/ 2015 prin care ar urma ca pretul medicamentelor inovatoare sa fie stabilit in functie de pretul de referinta al medicamentelor generice echivalente", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit presedintelui ARPIM, in contextul in care in Romania se aplica deja regula pretului minim european al medicamentelor de uz uman, stabilirea unui nou nivel minim care devine pret de referinta pentru alte state membre "expune pacientii romani la riscuri foarte mari".

"Disponibilitatea terapiilor inovatoare pe piata locala poate fi afectata si poate duce chiar la disparitia anumitor medicamente prin incurajarea comertului paralel", a sustinut Galaseanu.

Nu in ultimul rand, ARPIM considera necesara instituirea unui cadru legislativ previzibil si echitabil, care sa garanteze continuitatea actualizarii listei de medicamente compensate, respectiv accesul la inovatie al pacientilor romani.

"Medicamentele noi salveaza vieti: pot prelungi viata unor pacienti, pot imbunatati calitatea vietii acestora si pot contribui la cresterea sperantei de viata. Anul trecut au fost introduse aproximativ 40 de terapii de ultima generatie pe lista de medicamente compensate, dar de unele dintre acestea pacientii nu beneficiaza nici in prezent, intrucat nu au fost definitivate protocoalele terapeutice. Peste 100 de medicamente se afla inca in asteptare de la cea mai recenta actualizare din luna octombrie a acestui an cand au fost introduse 13 noi terapii", a afirmat presedintele ARPIM.

Membrii ARPIM au reiterat principiul sustenabilitatii privind taxa clawback, precum si importanta transparentizarii mecanismului de calcul a acesteia.

"Prin plata acestei taxe, companiile membre ARPIM au preluat de la stat o parte din responsabilitatea asigurarii tratamentelor pentru pacienti. Companiile farmaceutice ajungand sa trateze chiar si 3 din 10 pacienti romani", a adaugat Calin Galaseanu.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: arpim, sanatate, romani
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii