A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737565170.7371.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

APMGR sustine prescrierea medicamentelelor atat pe denumirea comuna internationala, cat si pe denumirea comerciala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-04-2014, ora 17:02

APMGR sustine prescrierea medicamentelelor atat pe denumirea comuna internationala, cat si pe denumirea comerciala

Articol de Alexandra Stefanescu

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) sustine dreptul medicilor de a prescrie tratamentul farmaceutic utilizand atat denumirea comuna internationala (DCI) a medicamentului, cat si denumirea comerciala a acestuia si va cere introducerea acestei prevederi in Contractul Cadru.

Interesul pacientului trebuie sa stea la baza prescrierii medicamentelor. Din pacate, in practica, prescriptia pe DCI si-a aratat limitele, cu efecte negative asupra pacientilor cronici, care uneori primesc 4 - 5 preparate diferite intr-o singura luna, reducandu-se astfel aderenta la tratament si increderea in acesta,” a declarat Presedintele APMGR Dragos Damian.

In plus, prescriptia pe DCI a favorizat abuzuri si utilizarea medicamentelor scumpe, pacientul fiind nevoit sa suporte o coplata nejustificat de mare.

"Prescrierea pe DCI nu este obligatorie in nici un stat membru al Uniunii Europene, asa cum sustin unele institutii sau asa-zisi specialisti. Medicii trebuie lasati sa se foloseasca de experienta profesionala si de ghidurile terapeutice in prescrierea medicamentelor, nicidecum sa fie transformati in birocrati, obligati sa dea explicatii administrative", a mai adaugat Damian.

APMGR a constatat ca prescriptia pe DCI a contribuit la scaderea utilizarii medicamentelor generice de la 36% in 2008, la 28% in 2013 si la disparitia de pe piata in special a unor medicamente fabricate in Romania. Solutia propusa de APMGR are in vedere prescrierea atat pe baza de DCI, cat si pe denumire comerciala, precum si introducerea unor cote de prescriere a medicamentelor generice, care sa aiba in vedere asigurarea continuitatii tratamentului pentru pacienti si reducerea efortului financiar pe care acestia il fac prin coplata.

In acest fel poate creste gradul de acceptare al tratamentului de catre pacient, acesta nefiind obligat sa schimbe produsul decat in functie de disponibilitatea acestuia sau de considerente comerciale. In plus, prescriptia pe denumire comerciala permite producatorilor de medicamente generice sa informeze medicii asupra aparitiei alternativelor generice, pentru care statul va deconta mai putin, iar pacientul va suporta o contributie mai mica.

Foto: paginafarmacistilor.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii