STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
01-01-2015, ora 09:51
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
ANUL NOU 2015. 1 IANUARIE aduce SCHIMBARI IMPORTANTE: majorarea salariilor si pensiilor, dar si a amenzilor
Articol de Madalina Irimia De la 1 ianuarie 2015, bugetarii vor primi mai multi bani la salariu, pensiile vor fi majorate, alocatiile copiilor proveniti din familii defavorizate vor creste. Mai mult, curentul electric si gazele nu se vor scumpi. in schimb, majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie va creste si punctul amenzilor de circulatie. Tot din prima zi a lui 2015, cardul de sanatate devine obligatoriu.
Salariul minim brut pe economie va creste de la 1 ianuarie 2015 de la 900 lei la 975 lei. Tot din prima zi a lui 2015, venitul minim garantat va creste de la 350 lei la 400 lei, iar pensiile vor fi indexate cu 5%.
Astfel, din cele 5,4 milioane de pensii care vor fi majorate, 4,87 milioane vor fi indexate cu 5%, iar 482.000 de pensionari vor primi 50 de lei in plus, potrivit datelor furnizate de guvernul Romaniei.
Alocatia copiilor din familiile cu venituri reduse se va dubla, de la 200 lei la 400 de lei.
Indemnizatia persoanelor cu dizabilitati va fi majorata cu 16 la suta, incepand cu ianuarie 2015.
O alta veste buna pentru romani este ca taxele si impozitele locale pentru persoanele fizice nu vor creste in 2015, a asigurat premierul Victor Ponta.
Tot de la 1 ianuarie 2015, taxa pe valoare adaugata (TVA) va scadea de la 24% la 9% pentru pachetele turistice all-inclusive, iar taxa pe constructii speciale va scadea de la 1,5% la 1%.
AMENZILE DE CIRCULATIE CRESC DE LA 1 IANUARIE
soferii indisciplinati in trafic vor scoate mai multi bani din buzunar pentru plata amenzilor, de la 1 ianuarie 2015. Codul Rutier stabileste ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Cum salariul minim brut pe economie va ajunge la 975 lei, si punctul de amenda va creste de la 90 de lei la 97,5 lei.
Potrivit Codului rutier, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda; clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda; clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda; clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda.
Printre faptele care se sanctioneaza cu amenzi din clasa I se numara manevrele de schimbare a directiei de mers facute fara respectarea obligatiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberarii documentului prin care s-a constatat avaria sau lasarea libera a volanului, ghidonului ori manetei de comanda a vehiculului in timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendeaza si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului.
Amenzile din clasa a II-a de sanctiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decit cele trecute in certificatul de inmatriculare/inregistrare ori care sunt uzate peste limita admisa.
Totodata, in anumite situatii, pe langa amenzile de 390 sau 487,5 lei, soferilor li se mai poate suspenda dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Printre aceste cazuri se numara: depasirea coloanelor de vehicule oprite la semafor (la culoarea rosie) sau la trecerile la nivel cu calea ferata; neacordarea prioritatii de trecere pietonilor care traverseaza drumul in mod regulamentar; neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept; nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depasirea.
Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sanctiuni se numara conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculele care circula din sensul opus sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori cind acestea lipsesc.
CARDUL DE SANATATE DEVINE OBLIGATORIU DE LA 1 IANUARIE
De la 1 ianurie 2015, de fiecare data cand vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacientii le vor primi doar in baza cardulului, atat la medicul de familie cat si la orice alt cabinet, spital sau farmacie. Pe masura prezentarii la consultatii, pacientii posesori de card trebuie sa il aiba obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat. De asemenea, pacientii vor trebui sa-si stie codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.
Cardul de asigurat are rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din intregul sistem medical care are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii etc.
Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul parintilor. Gravidele care nu platesc contributiile de sanatate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii.
Averile a mii de romani bogati intra in vizorul Fiscului din 2015
Fiscul va verifica inca 4.600 de persoane cu averi insemnate, incepand de la 1 ianuarie, cand vor fi create alte 7 servicii teritoriale, in afara celei care functioneaza acum in Bucuresti, pentru controlul persoanelor cu venituri mari. Vor lucra peste 180 de specialisti care au trecut proba integritatii si care vor fi repartizati in teritoriu in functie de esantionarea persoanelor cu averi.
Pana in prezent, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a verificat 30 de persoane cu averi mari, de peste 25 milioane de euro. Dintre acestea, 11 nu au putut justifica complet veniturile.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email