ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-06-2016, ora 14:11

ANRE: Gazele de import vor fi la iarna cu 20% mai ieftine decat cele din productia interna inmagazinata

Articol de Madalina Irimia
Gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata, astfel ca s-ar putea ajunge la situatia in care vom prefera sa importam peste 30% din consum si sa nu mai utilizam gaze din depozite, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, la Forumul Energetic Regional FOREN 2016.

"Ca urmare a activitati de monitorizare, am constatat ca exista posibilitatea ca in urmatoarea iarna sa exista anumite turbulente, ca urmare a faptului ca gazele din productia interna din depozite sa aiba pretul mult mai mare decat pretul gazelor importate. Aceste disproportii produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, in final, erau transpuse in facturile tuturor consumatorilor de gaze. (...) Gazele de import vor avea un pret de 70 de lei pe MWh, iar gazele din productia interna inmagazinata vor avea 80 de lei pentru cele inmagazinate la 1 iulie si 86 de lei cele inmagazinate dupa aceasta data", a spus Havrilet.

El a precizat ca, in cazul in care de la 1 iulie va exista o crestere de 10% la pretul de productie interna, asa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligati sa realizeze un cos de gaze care sa aiba cel mai mic pret. Practic, se poate ajunge si la 70% import, daca in acest fel cosul va fi cel mai ieftin, a sustinut presedintele ANRE.

"Daca va fi o crestere de 10% la pretul de productie interna, vom solicita furnizorilor care alimenteaza piata reglementata sa asigure pretul cel mai mic al cosului de gaze. Aceasta, in traducere libera, inseamna indreptarea catre import si fara sa fie consumata productia interna inmagazinata, ceea ce ar produce pierderi pentru producatori si furnizori, pentru ca ei s-au pregatit pentru iarna si au consumat resurse financiare pentru a inmagazina gaze", a subliniat el.

Havrilet a mai spus ca ar recomanda mentinerea programului de liberalizare, dar fara instituirea unor preturi pentru productia gazelor naturale.

"Mai exact, pentru a se da posibilitatea consumatorilor sa fie alimentati din sursele cele mai ieftine, preturile de productie interna ar trebui sa fie lasate la liber. Consider ca vom gasi o solutie impreuna in ceea ce priveste o analiza si o decizie care sa duca la formarea celui mai mic pret pentru consumatorul casnic. in mod cert, pretul final al gazului nu va creste cu 10%. In pretul final exista si alte elemente. Exista capacitatea de a importa mai ieftin, ceea ce, in final, in cel mai rau caz, va duce la o crestere de 2-3%. Dar tocmai acest lucru avem in vedere, ca nu ar fi nevoie de o modificare de pret la productia interna", a continuat Havrilet.

In Romania un consumator casnic are un cos in care intra trei categorii de gaze: cele de productie interna curenta, care au cel mai mic pret, gaze naturale din productia interna inmagazinate, care din acest an o sa aiba un pret mai mare decat al celor de import, si gazul de import. Luand in considerare aceste trei elemente, ANRE stabileste proportional preluarea unor cantitati din aceste categorii astfel incat pretul final sa fie cel mai mic.

In urma cu o saptamana, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a declarat ca suspendarea calendarului de liberalizare a pietei gazelor ar trebui fundamentata pe o analiza tehnica, altfel vor fi create false dezbateri.
El a fost intrebat ce raspuns are Ministerul Energiei la solicitarea Autoritatii de Reglementare in Energie privind suspendarea calendarului de liberalizare, care prevede scumpirea gazelor cu 10% de la 1 iulie. Aceasta, in conditiile in care pretul gazelor pe pietele internationale a ajuns la nivelul celor de productie interna si este in scadere.
"Orice decizie ar trebui fundamentata pe un studiu. Am solicitat un studiu pe baza caruia sa ne fundamentam o anumita abordare, altfel riscam sa emitem opinii si sa cream false dezbateri", a precizat ministrul.
El a repetat faptul ca nu a auzit decat pareri pe aceasta tema. "Inainte sa ne dam cu parerea, ar trebui sa vedem daca sunt lucruri bazate pe o analiza tehnica. Am auzit pareri, pareri", a adaugat Grigorescu.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea, de la 1 iulie, a Hotararii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pietei gazelor naturale pentru populatie, a anuntat presedintele ANRE, Niculae Havrilet, la mijlocul lunii mai.
"Am avut acum cateva zile o intalnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat aceasta situatie. Am considerat ca este important ca initiatorul Hotararii de Guvern care a instituit acest calendar sa stie ca la ora actuala evolutia pietei gazelor naturale este una favorabila pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizarii. Practic, am solicitat ca Hotararea de Guvern care impune cresterea preturilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie sa fie abrogata si sa ramanem la pretul de 60 de lei pe MWh, cat este astazi, ca pret de referinta, urmand ca piata sa stabileasca adevaratul pret, dar sa nu plecam de la 66 de lei sau chiar 72 de lei asa cum este prevazut in calendarul de liberalizare", a sustinut oficialul ANRE.
El a adaugat ca, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o crestere a preturilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. insa, acest lucru ar insemna ca pretul reglementat sa devina mai mare decat cel de pe piata libera, care este de circa 63 de lei pe MWh.
"Ministerul Energiei solicita o analiza si un studiu de impact prin care sa aratam ca nu exista o posibilitate de revenire a unor preturi foarte mari, in sensul ca ar exista un pericol ca in perioada de iarna sa se reintoarca preturile. Exista posibilitatea ca statul sa reconsidere conceptul de consumator vulnerabil si, in cazul in care s-ar intoarce preturile in sensul cresterii, sa aiba grija de consumatorii vulnerabili, dar doar de acestia. Asa cum vedem evolutia petrolului, de care depinde pretul gazelor, piata petrolului ramane la un nivel mic, iar in urmatoarea perioada de noua luni nu vedem o modificare importanta, dar trebuie sa ne gandim ca urmatoarea perioada de noua luni este un an gazier. Deci, in anul gazier 2016 — 2017, nu vedem o modificare a pretului", a continuat Havrilet.
Sursa: agerpres.ro

     
Tag-uri: gaze, import, pret
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii