A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737438453.0936.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ANM: Seceta extrema in Dobrogea, Crisana si in cea mai mare parte a Moldovei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-08-2016, ora 09:21

ANM: Seceta extrema in Dobrogea, Crisana si in cea mai mare parte a Moldovei

Articol de Cristian Amariei
Rezerva de apa din solul agricol prezinta valori scazute si deosebit de scazute in Dobrogea si Crisana, precum si in cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei si Transilvaniei, reiese din prognoza agrometeorologica, valabila pentru perioada 13 - 19 august, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

"Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Crisana, in cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei si Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului. in Maramures, pe suprafete extinse din Banat, nord-vestul, sud-vestul, local vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, izolat in nord-vestul Munteniei si al Moldovei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim", arata specialistii ANM.

In cultura porumbului, continutul de apa, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Crisana, Muntenia, Moldova, Oltenia, centrul, nord-estul, estul si sud-estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate a solului se va situa la valori satisfacatoare si apropiate de optim in Banat, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei si al Moldovei, local in estul Crisanei.

"In conditiile mentionate, starea de vegetatie a culturilor prasitoare neirigate va continua sa se deprecieze indeosebi in sudul, sud-estul si estul tarii, ca urmare a stresului termic si hidric persistent din aer si sol. Totodata, se vor inregistra in continuare fortari stadiale, fenomenele de ofilire si uscare partiala/totala a aparatului foliar, procent ridicat de boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea soarelui, precum si plante sterile", se arata in prognoza agrometeorologica.

Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva inflorirea (100%), continuandu-se maturitatea in ceara si deplina (10-100%), pe intreg teritoriul agricol al tarii. Porumbul, in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se va afla la maturitatea in lapte (40-100%) si ceara (10-100%) in cea mai mare parte a teritoriului agricol si chiar deplina (10-50%) in zonele de campie din jumatatea de sud a tarii, indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

De asemenea, la sfecla de zahar din principalele bazine de cultura se va parcurge alungirea si ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zaharului in radacina. La cartof se vor continua cresterea tuberculilor, uscarea prematura a vrejilor, precum si maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile semitardive si tardive.

In ceea ce priveste speciile pomicole, acestea se vor afla predominant in fazele de crestere a rodului si acumulare a zaharului in fructe in toate plantatiile, precum si coacerea rodului si recoltare la samburoasele de sezon.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se va inregistra cresterea boabelor si a lastarilor, precum si coacerea si inceputul recoltarii la soiurile timpurii de masa, indeosebi din sudul si sud-estul tarii.

Specialistii ANM recomanda aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza de specialitate arata ca in acest interval va predomina un regim termic al aerului normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 15 si 27 de grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima va avea valori situate intre 19 si 33 de grade Celsius, in majoritatea zonelor agricole, iar cea minima intre 8 si 22 de grade Celsius, in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului. In primele zile ale perioadei, izolat cantitatile de precipitatii pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: anm, seceta, moldova, recolta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii