ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-07-2015, ora 09:29

ANM: Norul radioactiv de la Cernobil nu va ajunge deasupra Romaniei

Articol de Madalina Irimia
Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat, joi, ca norul radioactiv de la Cernobil s-ar putea deplasa inspre granita de est a Romaniei.

In intervalul 2 iulie, ora 12.00 - 3 iulie, ora 6.00, circulatia aerului la nivelul solului va fi, in general, slaba in partea de vest a Ucrainei, orientata de la nord spre sud (camp anticiclonic, extins si deasupra Romaniei).

"In cursul zilei de vineri 3 iulie, directia de deplasare a maselor de aer va fi, in general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indica faptul ca un nor de poluant care s-ar forma in jurul Centralei nucleare de la Cernobil s-ar putea deplasa, in urmatoarele 36 de ore, inspre granita de est a tarii noastre, dar, deoarece de plasarea ar fi lenta, nu ar patrunde deasupra teritoriului Romaniei", avertizeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

Nivelul radiatiilor de la Cernobil este de 10 ori mai mare decat limita normala. Masuratorile nivelului de radiatii au fost facute de catre inspectorii specializati in domeniu in zona de excluziune. Aceasta crestere a nivelului de radiatii a fost provocata de incendii masive in zona reactorului nuclar avariat, potrivit rt.com.

Zona din jurul reactorului nuclear avariat de la Cernobil, Poleskoie, este contaminata cu Cesiu-137. Concentratiile acestui element radioactiv au atins ceea ce expertii numesc "secventa peste norma" - adica un nivel de radioactivitate foarte ridicat, potrivit SNRI (Inspectoratul pentru Sectorul Nuclear de Stat al Ucrainei).

Cesiu 137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, iar concentratiile acestei substante radioactive care se acumuleaza in organismul uman duc la leucemie si diferite tipuri de boli canceroase, au avertizat expertii.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: anm, cernobil, romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii