A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727674905.6922.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

AMENZI de care sigur nu stii. Cat scoti din buzunar daca te certi pe strada sau mazgalesti un gard
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-09-2015, ora 13:29

AMENZI de care sigur nu stii. Cat scoti din buzunar daca te certi pe strada sau mazgalesti un gard

Articol de Cristian Amariei
Savarsirea in public de gesturi obscene, aruncarea cu obiecte de orice fel in cladiri sau mijloacele de transport, refuzul de a parasi un local dupa ora de inchidere sau provocarea unui scandal intr-un loc public constituie contraventii si se pedepsesc cu amenzi care pornesc de la 100 de lei si pot ajunge pana la 3.000 de lei.

RomaniaTV.net a consultat legile si hotararile Consiliului General al Municipiului Bucuresti si a enumerat cateva dintre faptele care constituie contraventie si iti pot goli portofelul.

Legea nr.61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice cuprinde actiuni despre care probabil nu stiai ca sunt considerate contraventii si se pedepsesc cu amenzi usturatoare.

De exemplu, savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 de lei.

Daca arunci asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc risti sa primesti o amenda de la 100 la 500 de lei.

Intreruperea curentului electric sau stingerea, fara drept, a lampilor ce servesc la iluminatul public pe strazi, in parcuri, sali de spectacol sau in alte locuri publice se pedepseste, de asemenea, cu amenda de la 200 la 1.000 de lei.

Pentru scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse se aplica amenda de la 100 la 500 de lei.

Si deteriorarea, ridicarea sau mutarea semnelor sau indicatoarelor de orientare turistica si rutiera ori a celor care semnaleaza existenta unui pericol pentru viata persoanelor se pedepseste cu amenda de la 200 la 1.000 de lei.

Daca iti lasi animalul care poate prezenta pericol public in libertate ori fara supraveghere trebuie sa fii dispus sa te lipsesti de o suma cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Bucurestenii care provoaca ori participa la un scandal in locuri sau localuri publice sunt buni de plata. Amenda porneste de la 200 de lei si poate ajunge pana la 1.000 de lei.

Refuzul consumatorului de a parasi un local public in care se consuma bauturi alcoolice, dupa ora de inchidere sau la cererea unui salariat al localului se pedepseste cu amenda de la 100 la 500 de lei.

Consumul de bauturi alcoolice in parcuri, stadioane si terenuri sportive, institutii culturale, sali de spectacole, institutii sau unitati economice, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 100 la 500 de lei.

Si HCGMB nr. 120/2010, privind aprobarea Normelor de salubrizare si igienizare ale Municipiului Bucuresti prevede o lista lunga de contraventii care se sanctioneaza cu amenzi.

Una dintre ele este aruncarea biletelor de calatorie, a resturilor de tigari, a hartiilor si a altor tipuri de deseuri pe domeniul public ori in locuri publice sau din autovehicule. Acest gest des intalnit in Bucuresti ar trebui sa se pedepseasca cu amenzi cuprinse in 200 si 500 de lei.

Persoanele care pe timp de iarna nu indeparteaza turturii de gheata formati la nivelul acoperisului imobilului pe care il detine in proprietate in maximum 24 de ore sunt si ele bune de plata. Amenda pentru neindepartarea turturilor care pun in pericol siguranta trecatorilor porneste de la 200 de lei si poate ajunge la 500 de lei.

Persoanele fizice au obligatia sa pastreze curatenia trotuarelor, arterelor de circulatie, cat si a parcurilor, locurilor de joaca pentru copii, pietelor si a altor locuri publice, fiind interzisa aruncarea sau depozitarea deseurilor menajere sau de alta natura in zonele mentionate. In acest sens, aruncarea cojilor de seminte in parcuri si in locurile de joaca pentru copii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 200 de lei la 500 de lei.

Bucurestenii care isi arunca zapada din curti pe trotuare, carosabil, in intersectii sau spatii verzi pot fi, de asemenea, amendati cu sume cuprinse intre 200 si 500 de lei.

Si distrugatorii mobilierului stradal, a monumentelor si statuilor aflate pe domeniul public sunt nevoiti sa scoata din buzunar intre 500 si 2.000 de lei. Tot aceeasi suma o vor plati si cetatenii care nu-si inlocuiesc jgheaburile si burlanele degradate.

Abandonarea sau depozitarea deseurilor provenite din constructii si demolari pe domeniul public sau privat se pedepseste si ea cu amenda contraventionala intre 1.000 si 3.000 de lei.

Posesorii de animale de companie trebuie sa detina asupra sa materialele necesare (faras, matura, punga, etc) pentru curatarea locului si evacuarea dejectiilor fiziologice; sa nu permita accesul animalelor de companie pe spatiile verzi din parcuri, gradini publice si cele aferente ansamblurilor de locuinte, in spatiile de joaca amenajate pentru copii, in magazine si piete de desfacere a produselor agroalimantare. In caz contrar, politistii locali ii pot sanctiona legal cu amenda de la 200 la 500 de lei. Aceeasi amenda o primesc si cetatenii care nu isi tin cainii agresivi in lesa si cu botnita.

Daca siguranta cetatenilor in timpul plimbarii pe domeniul public este pusa in pericol, posesorii animalelor de companie agresive vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 1000 si 3000 de lei.

     
Tag-uri: amenzi, fapte, sanctiuni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii