ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-12-2015, ora 12:32

ALARMANT. Rezistenta la antibiotice s-a raspandit acum pe tot globul. De vina ar fi stimulentele de crestere folosite la animalele de carne

Articol de Madalina Irimia
Ultimul medicament a esuat. Bacteriile au ajuns la o gena care le permite sa reziste la polimixina, antibioticul de ultima generatie pentru diverse tipuri de infectie. Aceste bacterii au fost gasite in Danemarca si China, iar acest fapt i-a determinat pe cerectatori sa o cautare la nivel mondial.

Descoperirea arata ca bacteriile gram-negative, cele care provoaca infectii intestinale, infectii urinare si sanguine la om, pot deveni acum "pan-rezistente" (rezistent la orice tratament ). Acestea vor face unele infectii incurabile, cu exceptia cazului in care noi tipuri de antibiotice vor fi aduse pe piata in curand.

Colistina, cea mai frecventa polimixina, este un tratament de ultima generatie pentru infectii cu bacterii, precum E. coli si Klebsiella care rezista la toate celelalte antibiotice disponibile.

In noiembrie, Yi-Yun Liu de la Universitatea Agricola din China de Sud, din Guangzhou, si colegii sai au descoperit o gena rezistenta la colistina la animale infectate, carne si oamenii. Gena mcr-1 poate migra cu usurinta intre bacterii, iar cercetatorii au prezis ca acest lucru s-ar putea extinde, in curand, la nivel mondial.

Dupa anuntul facut, Frank Aarestrup, de la Universitatea Tehnica Daneza din Lyngbya, inceput imediat sa caute aceasta secventa in baza de date daneza a ADN-urilor bacteriene prelevate de la oameni, animale si alimente. El a gasit aceasta gena la o singura persoana, care a avut o infectie de sange la inceputul acestui an. Totodata, a mai fost gasita in cinci probe bacteriene din carnea de pasare importata din Germania intre anii 2012 si 2014.

Genele gasite in Danemarca si China sunt identice, afirma Aarestrup, sugerand ca gena mcr-1 a calatorit destul de mult. Se crede ca a aparut initial la animalele de la ferme hranite cu colistina ca un stimulent de crestere antibiotic.

"Noi nu stim de unde provine aceasta gena", avertizeaza Frank Aarestrup. Echipa lui incearca sa afle originile ei prin colectare informatiilor, prin intermediul proiectelor de cercetare la nivel mondial si cele ale Uniunii Europene existente deja, care compileaza secvente genetice de la agenti patogeni.

O origine potentiala poate fi China, fiindca antibioticele sunt pe larg folosite in hrana animalelor pentru a le stimula cresterea. Cea mai mare parte din cele 12.000 de tone de colistina utilizate, anual, in hrana pentru animale este folosita in China, afirma Yi-Yun Liu si colegii sai. Ei considera ca colistina favorizeaza evolutia mcr-1. Stimularea cresterii animalelor pe baza de antibiotice a fost interzisa in Europa, tocmai pentru ca favorizeaza dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente. in mod ironic, Danemarca a fost printre primii care le-au interzis.

Medicamentele sunt inca pe larg utilizate pentru tratamentul infectiilor comune, precum diareea, in hambarele aglomerate cu animale. In 2012, Organizatia Mondiala a Sanatatii a numit colistina foarte importanta pentru sanatatea umana, ceea ce inseamna ca utilizarea sa in raport cu animelele ar trebui sa fie limitata pentru a evita promovarea rezistentei. Totusi, in 2013, Agentia Europeana pentru Medicamente a raportat ca polimixina era al cincilea cel mai des folosit antibiotic, in efectivele europene de animale.

"Colistina este folosita in India si la oameni si la animale. Am tratat infectii rezistente la colistina, dar si cercetatori din India au de gand sa testeze probele bacteriene pentru aceasta gena", afirma Abdul Ghafur reprezentantul Spitalului Apollo din Chennai.

India este un alt focar de rezistenta la antibiotice din cauza controalelor slabe a medicamentelor. "Daca mcr-1 este prezent in India atunci va fi un dezastru", afirma Ghafur, care se teme ca aceasta gena se va raspandi rapid la fel ca in cazul genei rezistente la un alt antibiotic, carbapenem.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii