ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-09-2015, ora 16:10

ALARMANT. O boala care face ravagii printre adulti a aparut si la copii

Articol de Madalina Irimia
Diagnosticat in mod normal la adulti de peste 40 de ani, diabetul de tip 2 a aparut deja si la copii. Este cazul unei fetite de trei ani, prezentata ca una dintre cele mai mici paciente afectate de aceasta boala, a anuntat o sursa medicala citata joi de AFP.

Fetita americana de origine hispanica cantarea 35 de kilograme la trei ani, de doua ori mai mult decat greutatea normala la aceasta varsta (11-17 kilograme). Regimul ei alimentar era extrem de nesanatos cand a intrat in atentia doctorului Michael Yafi, pediatru specializat in endocrinologie la Universitatea Texas din Houston. "Pe baza simptomelor, a examinarii fizice si a rezultatelor de laborator, am diagnosticat un diabet de tip 2", a afirmat medicul joi, la Stockholm, la reuniunea anuala a Asociatiei europene pentru studierea diabetului.

Diabetul de tip 2, care reprezinta aproape 90% dintre cazurile de diabet, inseamna o crestere indelungata a zaharului in sange. Boala se asociaza adesea cu obezitatea si greutatea in exces, modul de viata fiind considerat principalul factor de risc.

Exista si un diabet de tip 1 sau insulino-dependent, care apare de cele mai multe ori brusc la copii sau la tinerii adulti.

Odata depistata boala, fetita a fost tratata cu medicamentul antidiabetic Metformin, iar parintilor li s-a recomandat sa ii controleze regimul alimentar, mai ales in privinta numarului de calorii. Cu pierderea in greutate i s-a normalizat nivelul de glucoza (zahar) din sange, iar tratamentul a fost redus si apoi oprit. La sase luni de la diagnosticare, fetita a slabit cu aproape 70% fata de greutatea de la care pornise.

"Diabetul de tip 2 este reversibil la copii daca sunt depistati de timpuriu copiii obezi si printr-o terapie adecvata si prin modificarea stilului de viata", a spus dr Yafi, care le recomanda confratilor sai medici sa se gandeasca la "posibilitatea" unui diabet de tip 2 si nu numai de tip 1 la copii. Netratat, diabetul poate duce la probleme neurologice, cardiovasculare (indeosebi circulatia sanguina, cu risc de amputari), oculare, renale sau dentare.

Potrivit unui studiu desfasurat de Global Burden of Disease, publicat anul trecut, un sfert din copii ar fi in prezent supraponderali.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: boala, copii, diabet
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii