ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
06-02-2014, ora 17:56

AJUTOR DE SOMAJ. Cine poate obtine ajutor de somaj si pentru cat timp

Articol de Madalina Irimia

Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot beneficia, conform legislatiei in vigoare, de INDEMNIRATIE DE SOMAJ , daca indeplinesc anumite conditii. Somerii nu vor primi ajutor din partea statului decat o anumita perioada de timp, calculata in functie de stagiul de cotizare.

Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pot beneficia de INDEMNIRATIA DE SOMAJ in baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, scrie avocatnet.ro.

Concret, INDEMNIRATIA DE SOMAJ este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Pentru fractiuni de luna INDEMNIRATIA DE SOMAJ se calculeaza proportional cu numarul de zile calendaristice din luna respectiva.

AJUTORUL DE SOMAJ se calculeaza ca 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. La acest procent se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Valoarea Indicatorului social de referinta este, in 2014, de 500 lei. Acest AJUTOR DE SOMAJ lunar nu se acorda, insa, pe o perioada de timp nelimitata. In fapt, potrivit dispozitiilor legale, indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare: 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani; 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Foto: mytex.ro

     
Tag-uri: bani, somaj, loc de munca
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii