STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
20-10-2014, ora 14:05
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
ADEVARUL despre legumele INJECTATE. Cum le recunosti
Articol de Madalina Irimia Pentru ca legumele sa ajunga la dimensiunile standard impuse de marii comercianti si pentru ca vor sa scape de daunatori, multi producatori folosesc ingrasaminte sau stimulatori de crestere chimici
Micii producatori se lupta sa intre in marile magazine, avand astfel garantia ca au unde sa vanda marfa la un pret convenabil. in schimb, conditiile draconice impuse de retaileri ii determina pe multi agricultori sa foloseasca agenti chimici care forteaza cresterea legumelor si le fereste de daunatori . Rezultatul nu va fi insa neaparat pe placul consumatorilor: la maturitate, legumele sunt tari si fara gust. Cu toate acestea, nu este o regula ca marfa din marile magazine ar fi mai „nesanatoasa” decat cea de la piata, cu atat mai mult cu cat si agricultorii care vand in piete au deprins „metoda de lucru”. Prezenta pesticidelor poate fi demonstrata doar de analize de laborator.
Astfel, nu se pot identifica fructele si legumele „injectate” doar cautand eventuale pete pe coaja sau verificand daca au codita verde. „Rosia verde este pusa la frig chiar si trei luni, i se da un gaz de coacere si codita ramane verde si pare sanatoasa. insa, rosia fortata la coacere nu are gust si aroma si este tare”, explica Simion Bob, presedintele Cooperativei Agricole Somesul Mic, care reuneste o mana de producatori din localitatile clujene Apahida si Jucu.
Nici forma legumelor si a fructelor nu ofera indicii clare cu privire la continutul de chimicale. Spre exemplu, rosiile cu tugui au fost infierate in ultima vreme pe motiv ca acea excrescenta ar fi rezultatul folosirii unor stimulatori de crestere. Acestia sunt utilizati in sere si solarii, unde nu ajung albinele ca sa faca polenizarea. Astfel, in cazul rosiilor timpurii cu tugui este posibil sa se fi utilizat stimulatori. insa, exista si soiuri timpurii cu aceasta forma, cum este cel bulgaresc Prekos.
Mai multe pe evz.ro
Foto: realitatea.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email