A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959672.4755.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

9 reguli de aur pentru o alimentatie sanatoasa
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-03-2016, ora 10:57

9 reguli de aur pentru o alimentatie sanatoasa

Articol de Madalina Irimia
Alimentatia este unul dintre subiectele cel mai des abordate in discutiile despre un stil de viata sanatos, dar foarte multe persoane dau gres pentru ca au prea multe reguli si totul pare prea complicat.

Experta in nutritie Amelia Freer este de parere ca o metoda simpla pentru un regim alimentar sanatos este aceea de a urma o serie de reguli simple, cum ar fi includerea fructelor si legumelor in meniul fiecarei mese de peste zi.

Aceste reguli de baza traseaza drumul spre o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai fericita.

1. Alege alimente care iti prelungesc viata

Termenul dieta vine din latinul „diaeta“ care inseamna mod de viata, dar majoritatea oamenilor echivaleaza dieta cu deprivarea sau au impresia ca-si refuza ceea ce doresc cu adevarat.

Este important sa stii ca daca urmezi un regim alimentar sanatos nu trebuie sa te gandesti ca iti refuzi si interzici constant anumite alimente – pur si simplu ai grija de tine in fiecare zi, oferindu-i organismului si creierului tau darul sanatatii de care te vei bucura pe termen lung.

2. Cunoaste beneficiile alimentelor pe care le consumi

Cunoaste si intelege ce efect au anumite alimente asupra organismului tau. De exemplu, stiai ca nucile iti hranesc creierul cu vitamina B12, care ar putea fi de ajutor in prevenirea bolii Alzheimer? Sau ca varza creata (kale) este una dintre legumele cu frunze verzi cu cei mai multi nutrienti care imbunatateste vederea si poate preveni cancerul sau ca 2 linguri de ulei de cocos te pot ajuta sa scapi de grasimea de pe abdomen?

Pe langa cresterea aportului de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, consumul de fructe si legume de cel putin cinci ori pe zi este legat de un risc scazut de instalare a unei serii de boli croncie, precum maladiile cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

3. Incepe sa gatesti acasa

Gatitul acasa este foarte important intr-un regim de viata sanatos. Daca iti cumperi alimentele si iti gatesti singura masa vei fi mai atenta la ceea ce consumi. Daca faci o singura schimbare in stilul tau de viata, fa tot posibilul sa incepi sa consumi mancare gatita. Este adevarat ca suntem cu totii ocupati , dar ai putea incerca sa gatesti cateva feluri de mancare cand ai timp si apoi sa le congelezi. Fa tot posibilul sa mananci mancare adevarata.

Uita de dietele sarace in grasimi sau fara zahar si nu mai comanda mancare de tip fast food (are foarte mult zahar si aditivi de care nu ai nevoie!). Oricat de sanatos ar arata un fel de mancare (si restaurantele folosesc tot felul de trucuri pentru ca mancarea lor sa para sanatoasa si atractiva) de multe ori sunt grasimi si zahar in exces care nu sunt bune pentru tine.

4. Fii constienta de relatia ta cu alimentele

Este important sa stii ce tip de relatie ai cu alimentele, cei mai multi dintre noi avem relatii complexe cu mancarea care ar putea fi nesanatoase. Gandeste-te cu atentie daca ai probleme emotionale in privinta asta. Am crescut intr-o cultura in care este nepoliticos sa nu termini tot din farfurie, sau suntem rasplatiti cu mancare dupa ore lungi de munca, iar viata noastra sociala tinde sa se roteasca in jurul consumului.

Cel mai probabil am mancat mai mult decat avem nevoie de cand suntem foarte mici. Daca iti dai seama de ce mananci in cicluri negative, asta ar putea fi solutia catre un regim alimentar sanatos. invata sa faci diferenta intre momentele in care iti este pofta si cele in care chiar iti este foame tinand un jurnal alimentar.

5. Hidrateaza-te

Apa este foarte importanta. tine departe senzatia de foame si iti curata intreg organismul. Obisnuieste-te sa ai apa cu tine tot timpul. Ceaiurile de plante sunt de asemenea de ajutor. Sucurile de fructe sunt un alt mod minunat de a-i conferi organismului nutrientii necesari fara a lua kilograme in plus (atat timp cat nu pui prea multe fructe in ele!).

6. Renunta la sucurile dietetice

Sucurile nu ar trebui sa faca parte din dieta ta, fie ca vorbim de cele dietetice sau de alt fel. Apa trebuie sa fie principala bautura de peste zi. Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Nutrition, persoanele care consuma, in general, mai multa apa, in detrimentul sucurilor, bauturilor alcoolice si a celor acidulate, tind sa aiba o dieta mai sanatoasa, inclusiv mai bogata in fibre si mai saraca in zahar, si sa consume mai putine alimente foarte bogate in calorii.

7. Cand ai dubii gandeste-te la Dieta Paleo

Aminteste-ti sloganul dietei Paleo de fiecare data cand ai indoieli in privinta unui aliment : Daca „oamenii pesterilor” nu le mancau, nici tu nu ar trebui”,

Daca vine ambalat, nu trebuie mancat! Nici macar nu trebuie sa te gandesti la asta, sau sa stai pe ganduri. Pur si simplu, eviti mancarurile procesate care, de cele mai multe ori, sunt scazute in nutrientii dar au un numar ridicat de conservanti toxici. Daca nu este un animal hranit cu iarba, fructe de mare, oua, nuci, seminte sau plante atunci inseamna ca nu iti aduce niciun beneficiu.

8. Fa cat mai multa miscare

Miscarea este esentiala pentru o stare de sanatate buna pe termen lung si o imbatranire gratioasa. Pe langa faptul ca iti metine corpul in forma, elibereaza endorfine care te fac mai fericita si te ajuta sa tii sub control stresul, nivelul de energie si somnul. Este de asemenea adevarat ca daca mananci sanatos si nu slabesti inseamna ca nu faci suficienta miscare, iar daca faci miscare si nu slabesti, inseamna ca nu urmezi un regim alimentar adecvat. Un echilibru intre cele doua este esential pentru sanatatea ta.

O alimentatie sanatoasa nu este una care te priveaza de alimente, ci una care te face mai puternica. Mananca alimente neprocesate si iti vei imbunatati sansele de a avea o viata sanatoasa si mai lunga.

9. Gaseste-ti Echilibru

Nu este grav daca din cand in cand bei un pahar de vin rosu sau mananci niste ciocolata. Trebuie sa te bucuri de viata si sa-ti gasesti echilibrul. Tocmai de asta este bine sa ai o zi pe saptamana in care poti trisa, un lucru de mare ajutor pentru disciplina si atitudinea generala si care ajuta metabolismul sa se mentina stabil. O alta alternativa, ar fi faimoasa regula 80:20 – un regim de viata sanatos care iti permite sa te hranesti in proportie de 80% cu mancare sanatoasa si sa savurezi ce-ti trece prin minte, in proportie de 20 de procente.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: reguli, dieta, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii