ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-03-2016, ora 11:54

8 platforme stiintifice fascinante disponibile gratuit online

Articol de Cristian Amariei
Site-urile au fost lansate cu scopul de a oferi informatii chiar si celor care nu isi permit sau nu sunt dispusi sa plateasca pentru ceea ce citesc.

Multi dintre noi ar dori sa aiba acces la informatii disponibile in mediul online, insa nu toti au posibilitatea financiara de a le accesa. Din fericire, exista administratori de site-uri care permit vizitatorilor sa vizualizeze gratuit documentele postate.

Noi va propunem sa aflati care sunt opt dintre aceste arhive disponibile fara plata:

1. Sci-Hub

A fost lansat de specialista in stiinte neurologice Alexandra Elbakyan, care s-a autodenumit drept "un Robin Hood al accesului la publicatii stiintifice". Ea a declarat ca oamenii nu trebuie sa fie impiedicati de posibilitatile lor materiale pentru a avea acces la informatie. Dezavantajul acestui site il reprezinta faptul ca documentele sunt postate aici pentru o perioada scurta de timp.

2. Darwin Manuscripts Project

Platforma a fost lansata cu ocazia aniversarii celor 155 de ani scursi de la lansarea celei mai importante opere a lui Charles Darwin, "On the Origin of the Species". Aici, vizitatorii pot vizualiza peste 16.000 de imagini realizate de marele cercetator si digitalizate de specialistii Muzeului American de Istorie Naturala. Acestia au muncit aproape sapte ani pentru a pune la dispozitia publicului, gratuit, toate aceste informatii.

3. The Feynman Lectures

Richard Feynman (1918-1988) a fost un fizician american, cunoscut pentru lucrarile sale in domeniile mecanicii cuantice si electrodinamicii cuantice. Cursurile tinute de el la inceputul anilor '60, in cadrul Insitutului Tehnologic din California, sunt considerate si acum de referinta in domeniul fizicii. Desi o parte dintre expunerile sale sunt disponibile deja pe YouTube, doritorii pot afla mult mai multe informatii, citind lucarile lui Feynman publicate integral aici.

4. Project Apollo Archive

Imaginile realizate in timpul misiunilor pe Luna nu sunt o noutate pentru nimeni, insa putini au vazut fotografii de inalta rezolutie captate de astronautii NASA pe parcursul expeditiilor selenare. Peste 9.200 de instantanee pot fi vizualizate accesand pagina de Flickr a Project Apollo Archive.

5. NOVA Science Now

Fie ca dorim sa ne imbunatatim cunostintele din anumite domenii sau suntem doar curiosi sa aflam cum va arata lumea noastra in viitor, putem descoperi toate acestea urmarind canalul cu documentare NOVA Science Now. Pana acum au fost postate pe internet 23 de episoade, multe altele urmand sa fie publicate in perioada care va urma.

6. Digital Einstein Papers

in anul 2014, Universitatea din Princeton lansa proiectul "Digital Einstein Papers". Acesta este un site in care publicul poate accesa intreaga opera stiintifica a lui Albert Einstein, insumand peste 80.000 de documente. Mai mult decat atat, vizitatorii pot accesa aici o gama vasta de notite, scrisori, articole, dar si alte materiale apartinand celebrului fizician.

7. Visions of the Future

NASA a publicat intreaga sa colectie de postere de turism spatial pe platforma "Visions of the Future". Aici sunt incluse imagini ale unor oameni care calatoresc cu balonul pe Jupiter sau imbaindu-se in apele oceanelor despre care se presupune ca exista in subsolul satelitului principal al acesteia, Europa. In fotografii nu apar doar planete din sistemul nostru solar, ci si exoplanete.

8. IF Magazine

In anul 1952 aparea primul numar al publicatiei SF americane IF Magazine. Pana in 1974, cand revista a incetat sa mai existe, au existat nu mai putin de 175 de aparitii. Toate acestea pot fi rasfoite accesand site-ul archive.org.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii