Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
7 metode sa iti gasesti un job cand nu ai experienta de lucru
Articol de Madalina IrimiaCea mai mare problema cu care se confrunta tinerii care ies de pe bancile scolii este aceea ca angajatorii le cer experienta pentru aproape orice job vacant.
Sansele absolventilor de a-si gasi un loc de munca sunt mici, in conditiile in care un numar de 21.500 de tineri care au terminat vara aceasta un liceu, o postliceala sau o facultate au intrat direct in somaj in lunile iunie si iulie 2013.
Specialistii in resurse umane le recomanda absolventilor sa incerce metode pro-active de angajare, sa nu se astepte sa fie sunati de zeci de angajatori dupa ce isi trimit CV-ul.
1. Incepe cu un internship. Voluntariatul sau un stagiu de pregatire platit iti aduc, pe langa experienta concreta, si contacte foarte utile, care te pot ajuta chiar in obtinerea unui job dupa terminarea proiectului. In paralel, poti continua cautarea unui job stabil, dar macar te concentrezi pe ceva pozitiv care iti poate da satisfactii intr-o perioada in care te lovesti cu siguranta de multe raspunsuri negative.
2. Nu iti pune problema salariului de la primul job. Sigur, nu poti sa muncesti pe nasturi, ai nevoie de bani, dar pentru primul job este mai important sa acumulezi experienta si sa stii cum stau lucrurile intr-o companie reala. Poti accepta, prin urmare, si un salariu mai mic, chiar daca
3. Trimite CV-ul si pentru joburi sub pregatirea ta. Absolventii prefera sa stea multa vreme pe margine in asteptarea jobului visat, in loc sa aiba curajul de a incepe de oriunde, cu un job sub asteptarile lor. Nimeni nu isi sifoneaza imaginea cu un loc de munca din care isi poate castiga singur
4. Foloseste cautarea avansata pe site-urile de recrutare. Nu are sens sa aplici pentru posturile care cer mai multi ani de experienta. Nimeni nu iti va raspunde, este posibil ca aplicatia ta sa fie data la o parte chiar de un program automat. Pe site-urile de joburi, ai posibilitatea sa vezi doar anunturile care nu cer experienta prealabila.
5. Surprinde-i pe angajatori cu aplicatii spontane. Ai sanse mai mari sa te angajeze o companie care nu cauta in momentul de fata personal decat alta care se trezeste cu mii de CV-uri pentru orice post scos la concurs. Fa o lista de 10-20 de firme la care ai vrea sa lucrezi si trimite-le o scrisoare de intentie bine scrisa pe adresa de e-mail a responsabililor de angajari de la departamentul HR.
6. Convinge-i pe angajatori ca esti determinat sa faci treaba. Cand incerci metoda aplicatiilor spontane, nu are sens sa trimiti doar CV-ul si atat, ci trebuie sa il convingi pe angajator ca esti dispus sa muncesti, sa inveti, sa faci o treaba buna in compania respectiva. Fiecare recrutor a trecut la randul lui prin experienta primului job si stie ca tinerii care isi doresc puternic sa reuseasca in viata profesionala merita o sansa.
7. Bazeaza-te pe networking. Foarte important pentru tinerii absolventi in aceasta perioada este sa se faca vizibili, sa iasa din multime. O strategie obligatorie de acum inainte este sa iti cresti constant reteaua de relatii si cunostinte. Pe langa un networking permanent, mai poti incerca: telefoane si vizite la sediul firmei in vederea solicitarii de informatii si exprimarea dorintei de a aplica, relationarea cu reprezentantii companiei la targurile de joburi.
Sursa: realitatea.net
Foto: wisdomtimes.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email