A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727684350.2435.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

7 lucruri pe care nu le stiai despre pielea ta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
12-04-2012, ora 10:11

7 lucruri pe care nu le stiai despre pielea ta

Articol de Madalina Irimia

Orice femeie stie ca trebuie sa aiba grija de pielea ei pentru a fi frumoasa. Insa, desi multi stim cum sa luptam impotriva ridurilor si sa prevenim diverse afectiuni, exista inca multe lucruri pe care nu toata lumea le cunoaste despre cel mai mare organ al corpului uman, noteaza Mediafax.

1. Aspectul si textura pielii pot reprezenta indicii despre starea de sanatate a fiecaruia. Uneori, o schimbare a aspectului pielii poate insemna o modificare a starii de sanatate. De exemplu, potrivit medicului Brooke Jackson, director la un centru de wellness din Chicago, hormonii care sunt produsi de glanda tiroida sunt direct responsabili de grasimile naturale care protejeaza pielea, parul sau pigmentul parului. Jackson explica faptul ca la o persoana ce sufera de hipertiroidism (boala endocrina care se datoreaza secretiei excesive a hormonilor tiroidieni si care se manifesta prin cresterea glandei tiroide), stratul de epiderma se poate ingrosa si pielea poate deveni prea moale. Pe de alta parte, o persoana cu hipotiroidism (afectiune caracterizata prin reducerea secretiei tiroide) poate prezenta o piele foarte uscata si ingrosata in zona palmelor si talpilor.

2. Toti oamenii au acelasi pigment in piele. Melanina, explica medicul Josie Tenore, este un pigment organic prezent in pielea tuturor, indiferent de rasa, acesta fiind responsabil de coloratura normala a pielii, parului si irisurilor. "Diferentele de culoare si de tonuri la oameni din aceeasi rasa sau din rase diferite sunt date de cantitatea de pigment prezenta in organism si a modului in care este repartizata", spune Tenore, potrivit site-ului womansday.com.

Si mai ciudat este ca toti oamenii, indiferent de cat de inchisa sau deschisa este pielea lor, au aproximativ acelasi numar de melanocite, insa acestea produc melanina in functie de mai multi factori, dand nastere la diverse culori de piele, de exemplu pielea rasei africane contine mai multa melanina decat cea a rasei caucaziene, explica dermatologul Arnold Oppenheim.

3. Pe masura ce imbatranim, pielea noastra elimina celulele moarte mai lent. V-ati intrebat vreodata de ce pielea copiilor pare intotdeauna rozalie si proaspata? Pielea, la orice varsta, produce celule noi care ajung in final la suprafata si mor, fiind eliminate, pielea celor tineri face acest lucru mai des, potrivit medicului Josie Tenore. "La copii, acest lucru se intampla la un interval de doua sau trei saptamani, ceea ce le confera acea piele stralucitoare. Dar, odata cu inaintarea in varsta, procesul de descuamare devine mai lent. Mai multe celule moarte raman la suprafata, rezultand o piele mai terna, mai deshidratata", spune Tenore.

In plus, expunerea directa la soare incetineste si mai mult acest proces.

4. Vergeturile pot fi prevenite (pana la un punct). Sarcina, fluctuatiile in greutate si chiar si cresterea in perioada adolescentei pot provoca vergeturi. Acestea pot fi combatute in fazele preliminare, cand colagenul si elastina sunt afectate, iar vergeturile sunt rosii sau violet. Atunci este momentul pentru ca vergeturile sa fie tratate cu cremele de specialitate.

5. Cantitatea de grasime din piele dicteaza tipul de par ce creste in zona respectiva. Relatia dintre par si piele este una stransa. "In zonele in care glandele seboreice sunt mari avem par subtire, iar acolo unde glandele sunt mici, avem par mai gros. Oamenii au pielea grasa in zona nasului, deoarece acolo glande seboreice sunt mai mari", explica Arnold Oppenheim.

6. Petele cauzate de inaintarea in varsta ar trebui sa se numeasca "pete de la soare". Acele pete maro, care au tendinta de a creste odata cu varsta, au mai mult de a face cu expunerea la razele solare decat cu varsta. "Petele respective sunt rezultatul expunerii la soare. Ele apar pentru ca celule de pigmentare se acumuleaza in partea superioara a pielii", spune Francesca Fusco, dermatolog din New York.

7. Melanoamele nu sunt intotdeauna colorate. Daca urmaresti doar alunitele inchise la culoare pentru a preveni aparitia cancerului de piele, esti pe drumul cel bun. Dar, petele maligne nu sunt intotdeauna usor de descoperit. “Melanoamele pot fi rosii, violete, pot sa aiba culoarea pielii sau pot fi chiar albe. Cred ca le-am vazut in toate culorile, mai putin verde. Daca o alunita arata ciudat, creste sau provoaca mancarimi, trebuie sa mergem la dermatolog", sustine Barbara Reed, un dermatolog din Denver.

Sursa: Realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii