ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-06-2016, ora 13:05

65,3 milioane de refugiati si stramutati in intreaga lume in 2015, echivalentul populatiei Marii Britanii

Articol de Cristian Amariei
Numarul persoanelor stramutate si al refugiatilor care fug din calea conflictelor si persecutiilor in intreaga lume a atins nivelul-record de 65,3 milioane in 2015. Numarul refugiatilor este echivalent cu al populatiei Marii Britanii.

Unul din 113 oameni de pe glob este fie solicitant de azil, fie stramutat, fie refugiat, potrivit statisticilor prezentate luni de Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului. Aceleasi date arata ca pe glob in fiecare minut sunt stramutate 24 de persoane. Este pentru prima data cand este depasit pragul de 60 de milioane de refugiati, adica ceva mai mult decat intreaga populatie a Marii Britanii, si asta in conditiile in care, in 2014, numarul persoanelor refugiate si stramutate se ridica la 59,5 milioane, scria Agerpres.

Numarul refugiatilor — persoane care si-au parasit tara — se ridica la 21,3 milioane, iar cel al persoanelor deplasate — care si-au parasit caminele fara a-si parasi si tara — este de 40,8 milioane. in 2015, s-au mai inregistrat totodata 3,2 milioane de solicitanti de azil in tarile industrializate, un alt record. Cu 441.000 de solicitari, Germania a fost tara care a inregistrat cele mai multe cereri de azil, urmata de Statele Unite ale Americii, cu 172.000 de cazuri, din care o parte importanta o reprezinta cetateni din tarile Americii Centrale care au fugit de violentele provocate de gruparile criminale, mentioneaza EFE.

Inaltul comisar al ONU pentru refugiati, Filippo Grandi, care si-a preluat mandatul la inceputul lui 2016, a apreciat ca "factorii care ii ameninta pe refugiati s-au inmultit". "Un numar inspaimantator de refugiati si de migranti mor pe mare in fiecare an, iar pe cale terestra persoanele care fug din calea razboiului nu-si pot continua calatoria deoarece frontierele sunt inchise", a subliniat Grandi, potrivit AFP.

Potrivit cifrelor prezentate in raport, citate de EFE, cele sase tari care au primit cel mai mare numar de refugiati sunt Turcia (2,5 milioane), Pakistan (1,6 milioane), Liban (1,1 milioane), Iran (949.000), Etiopia (736.100) si Iordania (664.100).Printre tarile de origine ale refugiatilor, pe primul loc se afla Siria, cu 4,9 milioane de refugiati, urmata de Afganistan, cu 2,7 milioane, si de Somalia, cu 1,1 milioane.

Columbia, cu 6,9 milioane de cazuri, Siria, cu 6,6 milioane, si Irak, cu 4,4 milioane sunt cele trei tari cu cel mai mare numar de persoane stramutate, cu toate ca in cazul Columbiei este vorba de persoane stramutate pe o durata lunga de timp. "in Columbia, putini dintre cei stramutati mai revin la locurile pe care le-au parasit, iar guvernul a raportat 113.700 cazuri noi", se mentioneaza in raportul UNHCR.

Din punct de vedere al gradului de dezvoltare, in raport se mentioneaza ca la sfarsitul anului trecut tarile in curs de dezvoltare acordau gazduire pentru 14 milioane de refugiati, doar 2,2 milioane de refugiati gasind adapost in tarile dezvoltate. in cifre absolute, Turcia este tara cu cel mai mare numar de refugiati, insa recordul l-ar detine Libanul daca s-ar tine cont de numarul de locuitori (183 de refugiati pentru fiecare 1.000 de locuitori) sau Republica Democratica Congo, daca s-ar lua in calcul dimensiunile economiei.

Potrivit UNHCR, 51% dintre refugiatii de la nivel mondial sunt copii, dintre care multi pleaca singuri din tarile lor, fapt reflectat de cele aproape 100.000 de solicitari de azil prezentate de copii care au fost separati de familiile lor. Este cel mai mare numar de copii inregistrat vreodata de agentia ONU si "dovedeste faptul ca fenomenul imigratiei globale afecteaza in mod disproportionat vietile celor tineri", se scrie in raport.

Potrivit ONU, solutiile pentru refugiati sunt putine, doar 201.000 dintre acestia putand reveni in tarile lor in 2015, fiind vorba in special de refugiati din Afganistan, Sudan si Somalia. Alti 107.000 au fost primiti prin procedeul relocarii in 30 de tari, ceea ce reprezinta doar 0,66% din numarul total de refugiati inregistrat de UNHCR.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: refugiati, onu, criza
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii