A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736141587.2664.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

6 beneficii ale capsunilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-04-2016, ora 11:01

6 beneficii ale capsunilor

Articol de Cristian Amariei
Ideale in curele de detoxifiere, capsunile pot fi considerate un adevarat simbol al sanatatii. Medicul specialist in nutritie si diabet Luminita Florea spune pentru Gandul de ce e indicat sa le consumam.

“Capsunile reprezinta pentru multi dintre noi gustul si mirosul copilariei, cu toate amintirile ei placute. Este unul dintre fructele aparute mai tarziu in alimentatia diversificata a copilului (dupa varsta de 1 se recomanda introducerea lor datorita posibilelor efecte alergizante ) dar si cele mai iubite de catre copii datorita gustului lor dulce-acrisor si parfumat.

Sunt descrise nenumarate specii si soiuri, cu mari variatii de gust sau miros de la o varianta la alta.

Pentru adulti, capsunile se identifica cu un simbol al sanatatii, curelor de detoxifiere sezoniere sau al efectelor curative diverse”, precizeaza medicul Luminita Florea.

1. Prin aportul caloric redus (aprox 30 kcal/ 100 g de capsuni) capsunile se regasesc adeseori in cadrul dietelor de tip cure de slabire-de tip disociat, a dietelor detoxifiante (ca salate de fructe sau smoothie-uri) sau pur si simplu ca baza a unui stil de viata sanatos in cadrul aportului ideal zilnic recomandat de 5 portii de legume si fructe – 2 portii de fructe si 3 de legume, sau 3 portii de fructe si 2 de legume (1 portie de capsuni este echivalentul unei cani mari cu varf – aprox. 200 g de capsuni).

2. Din punct de vedere nutritional, caloriile din capsuni provin aproape exclusiv din glucide (fructoza si fibre), fara aport de proteine sau grasimi si cu aport in special de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, potasiu si acid folic. Nu aduc aport de grasimi sau colesterol in dieta in care apar.

3. Continutul in antioxidanti al capsunilor (vit E, vit C, polifenoli) ajuta organismul in lupta impotriva imbatranirii si a proceselor generatoare de radicali liberi sau al celor degenerative de tip canceros (cancer de san, colon, esofagian).

4. Consumul regulat de capsuni regleaza nivelul glicemiei in organism prin scaderea variatiilor de absorbtie a zaharului in sange si disparitia variatiilor glicemice brutale - acest lucru se datoreaza continutului lor ridicat in fibre alimentare.

5. Asigura protectie de tip cardiovascular, sunt reglatoare ale nivelului tensiunii arteriale, iar prin aportul de fibre influenteaza tabloul lipidic.

6. Efectele antiinflamatorii ale capsunilor se datoreaza fitonutrientilor continuti in fructele bine coapte. Prin reducerea moleculelor proinflamatorii, imbunatatesc functia cognitiva si motorie si au efect anti-imbatranire. Ba mai mult, acum se studiaza aportul lor in preventia bolii Alzheimer.

“Trebuie mentionat ca toate aceste efecte benefice apar doar in conditiile unui consum frecvent al capsunilor in dieta, minim doua-trei portii saptamanal. De asemenea, mai trebuie precizat ca Romania se situeaza in clasmentul European pe una dintre pozitiile inferioare, cu un consum de capsuni extrem de redus pe cap de locuitor”, mai spune medicul specialist in nutritie si diabet Luminita Florea.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii