ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-06-2016, ora 08:53

5 lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre dinti

Articol de Madalina Irimia
De multe ori ne rezumam la a ne spala pe dinti in fiecare zi, a folosi apa dentara si a merge la stomatolog cand este nevoie. Mai grav este ca obisnuim sa nu ne gandim la dintii nostri decat in momentul in care apare o carie sau durerea. Ei bine, exista multe lucruri interesante pe care nu le cunoastem despre dinti si care pot fi utile daca vrei sa ai un zambet frumos si sanatos.

Iata cateva lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre sanatatea dintilor tai:

1. Unele medicamente iti pot afecta dantura

Saliva (un dezinfectant natural al gurii) este esentiala pentru protejarea gingiilor si diminuarea riscurilor de carii. Acestea sunt cauzate de bacteriile care se hranesc cu cu zahar din alimente si bauturi. Astfel, o pelicula clara, aderenta, numita placa, se formeaza pe dinti si gingii. Saliva poate fi de ajutor in neutralizarea acestui proces.

De asemenea, saliva previne infectiile participand activ la controlul bacteriilor si ciupercilor de la nivelul cavitatii bucale. Atunci cand nu producem saliva suficienta, gura noastra devine uscata si ne creeaza o stare de disconfort.

Gura uscata este un efect secundar des intalnit in cazul administrarii unor medicamente, incluzand medicamente care trateaza depresia, anxietatea, durerea, alergiile si racelile (antihistaminicele si decongestionantele), obezitatea, acneea, epilepsia, hipertensiunea (diureticele), diareea, incontinenta urinara, astmul (anumite bronhodilatatoare) sau boala Parkinson. Gura uscata este de asemenea un efect secundar al medicamentelor care determinaa relaxare musculara si al sedativelor. Surprinzator si picaturile pentru ochi pot afecta dantura.

Astfel, mai putina saliva inseamna mai putina protectie impotriva cariilor. Iata cateva masuri pe care le poti lua in cazul in care te confrunti cu aceasta problema:
- Bea mai des apa
- Mesteca guma fara zahar pentru a stimula fluxul salivar
- Foloseste o pasta de dinti care contine fluor
- Nu uita ca alimentele condimentate sau sarate pot amplifica senzatia de gura - uscata
- Evita bauturile cu un continut mare de cofeina: cafea, ceai sau unele sucuri
- Nu consumaa tutun sau alcool, pentru ca amplifica senzatia de gura uscata
- Utilizeaza un umidificator pentru camera in timpul noptii

2. Gustarile si sucurile afecteaza dantura

Mai rau decat o felie de tort de ciocolata dupa cina ar putea fi ciugulitul non-stop si toate bauturile pe care le consumi pe parcursul zilei. Nu este vorba neaparat de cat de mult zahar sau amidon contin acestea, ci si de felul in care le consumi.
Bacteriile in prezenta zaharului din alimente, produc acizi. Acizii ataca dintele in primele 20 minute (poate chiar mai putin) dupa masa. Dupa un anumit timp, acesti acizi distrug smaltul dintelui rezultand caria dentara. Asa ca, fie ca este vorba de o lingurita de zahar in cafeaua de dimineata sau de o gogoasa la pranz, acestea au aceleasi consecinte negative. Cu cat mananci mai des zahar sau alti carbohidrati, cu atat mai des acizii iti vor ataca dintii.

Pe scurt, este mai bine (cel putin pentru dintii tai!) sa mananci o singura data un desert decat mici gustari de mai multe ori pe zi. incearca sa nu sorbi de mute ori din paharul cu suc. Fiecare atac dureaza aproximativ 20 de minute si atacul reincepe la fiecare sorbitura. Aceste sorbituri dese expun dintii la atacul acidului si zaharului. Foloseste paiul, astfel se evita contactul direct al zaharului cu dantura. Incearca sa citesti etichetele bauturilor pe care le consumi. Bauturile care au un nivel al PH-ului ridicat si contin mult zahar sunt periculoase pentru dantura.

Asa ca, mai bine alege apa – nu are zahar, nu are calorii si contribuie la starea de sanatate generala a organismului. Deshidratarea care duce la scaderea secretiei de saliva (aceasta protejeaza impotriva atacului produselor acidulate) declanseaza procesul de deteriorare al dintilor si poate duce si la pierderea lor.

3. Periatul excesiv poate face mai mult rau decat bine

Scopul unui periaj dentar eficient este mentinerea sub control a placii bacteriene, pentru a preveni caria dentara si bolile parodontale. Periajul excesiv ar putea expune radacina dintelui si gingia la iritatii. O alta problema a periatului excesiv este erodarea smaltului dentar. O igiena orala riguroasa trebuie mentinuta din punct de vedere a eficientei ei, fara a exagera, deoarece rezultatele pot fi opuse celor asteptate. Periajul excesiv, mai ales imediat dupa ce ai consumat dulciuri, poate distruge dintele.

4. Trebuie sa scuipi pasta de dinti, dar nu neaparat si sa te clatesti

Stim, suna groaznic dar unii specialisti sustin ca nu este neaparat nevoie sa te clatesti dupa ce te-ai spalat pe dinti. Ce este cu adevarat important este sa nu inghiti pasta de dinti. Potrivit web.md, ci cat fluorul intra in contact cu dintii tai mai mult timp, cu atat poate fi mai eficient in prevenirea cariilor. Fluorul ajuta la sanatatea dintilor, intarind smaltul si facandu-l mai rezistent la carii. Totodata, fluorul ajuta la remineralizarea cariilor incipiente si scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea bucala il produc. Aceasta idee este similara cu tratamentele mediciilor dentisi la cabinet care aplica un gel sau pasta sau un gel cu flour pe care o lasa sa actioneze timp de 30 de minute.

5. Dintii tai pot fi un indicator al starii tale generale de sanatate

Unul din 7 adulti cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani are gingivita. in cazul adultilor de peste 65 de ani, riscul creste la 1 din 4. Asta este o problema grava, pentru ca infectiile si cariile pot fi asociate cu problemele de sanatate precum boli de inima sau diabetul.

Sanatatea orala este o parte integrala a starii generale de sanatate. Un lucru pe care nu il realizeaza multa lume este ca acele persoane care au un risc ridicat de gingivita prezinta si un risc mai mare de a suferi de boli de inima. Dintii netratati la timp duc la aparitia altor boli, mai grave, care cu greu pot fi vindecate. Mai mult, in sarcina, cariile sunt un pericol pentru mama si bebelus. Diabetul provoaca afectiuni gingivale si candidoza orala, iar cariile si gingiile sangerande agraveaza diabetul. Asa ca trateaza corect diabetul si ai grija de sanatatea dintilor, pentru ca ele depind una de alta.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii