ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-09-2015, ora 12:17

5 cuvinte pe care le folosesc oamenii atunci cand mint

Articol de Madalina Irimia
Alaturi de limbajul corpului care transmite semnale clare ca interlocutorul tau te minte (priveste in alta parte sau, din contra, se uita insistent in ochiii tai, clipeste prea des etc), exista si o serie de cuvinte care ar trebui sa-ti ridice semne de intrebare. Iata cateva dintre acestea care iti pot transmite semnale ca partenerul tau de discutie minte. Evident, este important sa tii cont intotdeauna de context si sa eviti generalizarile.

Stai putin!

Daca interlocutorul tau amana raspunsul, poate fi un semn ca se gandeste ce sa spuna. „Stai putin” este una dintre cele mai folosite sintagme, atunci cand nu stie ce sa raspunda si, practic, isi ia cateva momente sa se gandeasca. Poate fi un semn ca minte doar atunci cand te afli intr-i discutie fata-n fata cu o persoana si auzi aceste cuvinte, nu cand dai buzna peste un om concentrat in fata computerului, de exemplu. Atunci pauza pe care o cere si amanarea raspunsului sunt justificate.

Niciodata

Daca o persoana spune in loc de un simplu „nu”, o propozitie de genul „Eu niciodata n-as face asta”, e un semnal ca se gandeste la contrariu. De exemplu, sunteti intr-un restaurant si il intrebi relaxata si mai mult in gluma, „Te-ai uitat la tipa de la masa vecina”? in loc sa auzi un banal „nu” sau ceva amuzant de genul „Da, ma uit la ea de jumatate de ora incontinuu”, el iti zice ca niciodata n-ar face asta. Acesta e tipul de minciuna care spune multe si despre un posibil comportament al lui in viitor – da, probabil ca ar face/va face asta.

Cum as putea/ as fi putut?

Pentru a nu cadea in capcana sa credem ca aceste cuvinte ar putea insemna oricand o posibila minciuna, trebuie sa avem tot timpul in vedere contextul in care sunt folosite. De exemplu: „ti-am zis sa nu treci in drum spre casa pe la mama ta, ca aveam ceva urgent de facut acasa. Ai trecut, de ai ajuns asa tarziu?” Un simplu „nu, am stat mai mult la serviciu” e suficient. Daca raspunsul incepe „Cum as fi putut?”, e semn ca nu e tocmai adevarat ce urmeaza sa-ti spuna.

Dar / insa

„Poate ca ti se pare ciudat, dar…”, „Sigur ca as fi vrut sa vin, dar…”, „Am vrut sa te sun mai devreme, insa..” Exemplele pot continua. Cuvintele „insa” sau „dar” iti vor indica aproape intotdeauna ca intentia celui cu care vorbesti este sa-ti ascunda adevarul. Daca vei continua discutia cu intrebari scurte si punctuale, vei descoperi rapid minciuna.

N-am facut nimic rau!

Cum e cand intrebi pe cineva „De ce te-ai dus acolo?” sau „De ce te-ai vazut cu colega ta?” sau „De ce ai luat pranzul in locul acela?” si auzi raspunsul „N-am facut nimic rau”? E bizar, intr-adevar, dar daca vei fi atenta, vei descoperi ca multi oameni raspund astfel. E ceva involuntar, iar adesea cei care spun aceste cuvinte nu-si dau seama ca doar se acuza, desi intrebarile erau banale.

Sursa: unica.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii