A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673239.3911.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

5 alimente aparent nesanatoase care iti fac bine
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-04-2016, ora 08:56

5 alimente aparent nesanatoase care iti fac bine

Articol de Cristian Amariei
Recomandarile referitoare la alimentatie se schimba constant in functie de noile studii. Poate fi dificil sa tii pasul cu toate aceste modificari, asa ca iti prezentam o lista cu 5 alimente pe care nutritionistii le-au considerat la un moment dat daunatoare organismului, dar care acum, pe baza unor noi studii, nu mai sunt atat de rele si chiar ne fac bine.

Ouale

Multa vreme s-a crezut ca ouale sunt rele pentru inima. Un ou mare contine aproximativ 185 mg de colesterol. Alimentele bogate in colesterol ar fi contribuit la cresterea nivelului de colesterol rau. Dar, in ultimii 20 de ani, cercetarile medicale si nutritionistii au aratat in mod repetat ca un consum echilibrat de alimente bogate in colesterol are um impact redus asupra nivelului colesterolului in sange.

Desi aceasta teorie a fost vehiculata timp de doua decate, expertii in nutritie si-au schimbat atitudinea in privinta alimentelor bogate in colesterol precum ouale, ficatul de pui sau crustacee. Ouale sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale.

Grasimi tartinabile

Povestea grasimilor tartinabile, cum ar fi margarina si untul, este probabil una dintre cele mai confuze din istoria alimentatiei. Originea margarinei, obtinuta din grasimi vegetale, dateaza din mijlocul secolului al XIX - lea. Incepand cu acea perioada, margarina a inlocuit intr-o mare masura untul in cele mai multe tari dezvoltate. Schimbarea a fost generata de pretul redus al margarinei in comparatie cu untul, dar si de recomandarile specialistilor in sanatate de a consuma mai putine grasimi saturate pentru a preveni bolile coronariene.

Desi aceasta trecere de la grasimi saturate a coincis cu o incidenta scazuta a bolilor coronariene in randul populatiei, cercetatorii au identificat o legatura intre consumul de grasimi trans (un tip de grasime produs de grasimile vegetale hidrogenate din margarina) si bolile coronariene. Grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, cu decesul din cauza bolilor cardiovasculare si cu declansarea maladiilor coronariene. Astfel, nenumarate agentii de reglementare au recomandat eliminarea completa a grasimilor trans din dieta.

Industria alimentara a reactionat rapid si a pus pe margarina fara grasimi trans. Cu toate acestea, inca exista confuzie printre consumatori in privinta grasimilor tartinabile de origine vegetala. Sunt oare acestea sigure? Raspunul scurt este da, dar doar daca nu contin printre ingrediente uleiuri vegetale partial hidrogenate.

Untul are de asemenea o reputatie proasta. Consumat in exces este intr-adevar unul dintre cele mai daunatoare alimente, dar o cantitate moderata este buna pentru sanatate. Cercetatorii au demonstrat ca un consum moderat de lactate integrale, bogate in grasimi, este asociat cu scaderea obezitatii.

Cartofii

Cartofii sunt una dintre putinele legume care ridica semne de intrebare in privinta beneficiilor pentru sanatate. Pentru ca sunt un aliment cu un indice glicemic ridicat, acestia se afla de multe ori pe liste cu alimente daunatoare organismului cu ar fi carbohidratii rafinati. Dar cartofii sunt o sursa excelenta de carbohidrati complecsi, de vitamina B si C, dar si de minerale.

Modul in care sunt gatiti modifica si cantitatea de amidon care le da o reputatie proasta. Gatirea, urmata de racire creste cantitatea de amidon rezisten din cartofi. Amidonul rezistent actioneaza asemeni unei fibre, cu alte cuvinte este rezistent la digestie in partea superioara a tractului digestiv. Amidonul rezistent trece neschimbat prin colon, unde hraneste bacteriile prietenoase din intestin. Nenumarate studii arata amidonul rezistent poate aduce beneficii sanatatii: imbunatateste sensibilitatea la insulina, scade nivelul glicemiei, reduce apetitul si aduce beneficii digestiei.

Produsele lactate

Produsele lactate - printre care laptele, untul, iaurtul sau branza – au fost considerat multa vreme alimente de baza in dieta, dar tendintele de consum s-au schimbat si datorita mesajelor contradictorii transmise de specialistii in nutritie.

Printre aspectele pozitive ale produselor lactate se numara continutul ridicat de proteine si calciu. Procentul si tipul de grasimi sunt importante in momentul in care alegeti produsele lactate pentru ca unele dintre ele contin cantitati mari de grasime saturata per portie.

Desi este preferabil sa evitato o dieta bogata in grasimi saturate (un factor de risc pentru bolile coronariene), consumul de produse lactate nu ar trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare atat timp cat numarul de calorii si procenul de grasimi se situeaza in limite normale.

Nucile

Nucile au de asemenea o reputatie proasta din cauza continutul ridicat de grasimi si a numarului mare de calorii, unii dieticieni suferand evitarea lor completa in cazul dietelor de slabit. Cu toate acestea, tot mai multe studii arata ca nucile crude sunt esentiale intr-o dieta sanatoasa si au un rol benefic in mentinerea unei greutati corporale sanatoase.

Un studiu recent publicat in British Journal of Nutrition, a demonstrat ca un consum regulat de nuci reduce riscul mortalitatii cauzate de boli cardiovasculare sau maladii coronariene.

Nucile crude au nenumarate beneficii nutritionale sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase, fibre si micronutrienti.

Si untul de arahide poate face parte dintr-o dieta sanatoasa. Grasimea din alune are un profil sanatos si acesta este o sursa excelenta de proteine, fibre, vitamina B6 si magneziu. Studii recente au aratat ca persoanele care au inlocuit mezelurile cu unt de arahide au reusit sa slabeasca mai repede si mai mult.

Nucile sau untul de arahide pot face parte dintr-o dieta sanatoasa, dar trebuie sa fii atenta la numarul de calorii!

Iine minte, atunci cand vine vorba de dieta si sanatate – toate alimentele isi gasesc locul intr-o dieta sanatoasa. Ai grija sa nu cazi in capcana si sa elimini complet un aliment considerat daunator in favoarea unui superaliment. Daca mananci doar cateva superalimente poate fi mai rau decat o dieta in care consumi moderat inclusiv alimente mai putin sanatoase.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii