STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
31-10-2014, ora 12:38
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
5 „adevaruri” stiintifice pe care le-am invatat la scoala si care sunt gresite
Articol de Madalina Irimia Multe dintre lucrurile despre care am invatat la scoala ca reprezinta fapte stiintifice bine stabilite si demonstrate au fost infirmate de decenii. si totusi, ele apar in continuare in multe manuale scolare.
Iata cateva intrebari la care ar trebui sa ne fie usor sa raspundem, pe baza a ceea ce am invatat cu totii la scoala. Dar faptul ca raspundem usor nu inseamna ca raspundem si corect.
Cate simturi au oamenii?
Care dintre aceste obiecte sunt magnetice: o rosie, corpul uman, agrafele de birou?
Care sunt culorile primare in vopsele?
In ce zona a limbii se simte gustul amar?
Cate stari are materia si care sunt acestea?
Sa le luam pe rand.
Simturile umane
De peste 2000 de ani, inca din vremea lui Aristotel, se vorbeste despre „cele 5 simturi ale omului”, iar ideea este remarcabil de persistenta, in ciuda multelor decenii de studii care infirma aceasta conceptie. Pana si ideea ca exista „un al saselea simt”, misterios, este tot un reflex al convingerii ca, in mod normal, oamenii au 5 simturi. in realitate, avem mult mai multe simturi, in afara de vaz, auz, simt gustativ, olfactiv si tactil: proprioceptia, simtul echilibrului, al temperaturii (termoceptia), al durerii (nociceptia), un simt al timpului (cronoceptia), plus un numar de simturi „interne” (interoceptii), activate de stimuli proveniti din interiorul corpului si deservite de receptori specifici situati in organele interne. (Puteti citi aici un articol mai amplu despre simturile umane.)
Contnuarea pe descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email