ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
06-08-2015, ora 10:06

43 de parlamentari au ramas fara mandat. Jumatate dintre ei au avut probleme cu legea

Articol de Madalina Irimia
Peste jumatate din cei 43 de parlamentari care si-au pierdut mandatul din diverse motive in primii trei ani ai actualei legislaturi au avut probleme cu legea si fie au demisionat, fie le-a incetat de drept mandatul, in timp ce alti 11 au parasit Parlamentul pentru functii mai bine platite.

In ultimii trei ani, opt deputati si senatori au ramas fara mandat ca urmare a condamnarilor definitive si a restrangerilor drepturilor electorale, in timp ce alti 11 alesi au demisionat din Parlament din cauza problemelor din justitie. Alti patru alesi au ramas fara functii ca urmare a unor decizii de incompatibilitate.

La Camera Deputatilor, si-au pierdut mandatul George Becali - condamnat la trei ani de inchisoare in dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu - condamnat la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta, Relu Fenechiu - condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", Gheorghe Coman - condamnat la un an de inchisoare pentru luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant si Monica Iacob-Ridzi - condamnata la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu.

Un caz aparte a fost cel al deputatului PPDD Gigi Netoiu, care, desi condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul transferurilor de jucatori, a ramas parlamentar inca un an de la data condamnarii din cauza unor probleme birocratice, care au impiedicat vacantarea mandatului sau.

In Senat, si-au pierdut de drept mandatul Antonie Solomon, condamnat la trei ani de inchisoare pentru luare de mita si fals intelectual, si Sorin Rosca Stanescu, condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare in dosarul "Rompetrol".

Mai multi alesi au renuntat la functii din cauza problemelor din justitie, unii facand acest gest chiar de dupa gratii. Este cazul deputatului Theodor Nicolescu, urmarit penal in dosarul ANRP, care a demisionat aflat in arest preventiv, al deputatului Ioan Adam, pus sub acuzare in dosarul retrocedarilor ilegale, dar si al fostului ministru Darius Valcov, care a renuntat la functia din Senat aflat tot in arest preventiv dupa acuzatiile de luare de mita si trafic de influenta.

In actuala legislatura s-a consemant si o premiera in istoria Parlamentului: primul deputat urmarit international prin Interpol - Markó Attila-Gabor. Acesta a demisionat cu putin timp inainte ca Parlamentul sa voteze cererea de incuviintare a arestarii preventive, el fiind fugit din tara. Dupa demisia sa, a fost dat in urmarire, insa nici pana acum nu a fost adus in fata instantelor.

Continuarea pe mediafax.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii