A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817081.5861.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

4 moduri surprinzatoare in care mediul influenteaza cat de mult mananci
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-03-2016, ora 09:22

4 moduri surprinzatoare in care mediul influenteaza cat de mult mananci

Articol de Madalina Irimia
Mediul conteaza si asta este adevarat in privinta multor lucruri – inclusiv a mancarii pe care o consumam. Exista patru factor majori, pe langa alimentele din farfurie, care afecteaza marimea portiile pe care le consumam.

Odata ce acorzi mai multa atentie modului in care aceste lucruri iti influenteaza pofta de mancare vei putea alege mai atent mediul care se potriveste cel mai bine cu stilul tau de a manca.

1. Farfuriile mai mari (si implicit portiile) te fac sa mananci mai mult

Se spune ca mancam cu ochii mai intai si in acest caz, ochii nostrii ar putea determina cat de mult mancam. Persoanele care folosesc farfurii mai mari ori sunt serviti portii mai mari, mananca mai mult decat ar manca in mod normal. Motivul este un fenomen numit Iluzia Delboeuf potrivit caruia intr-un cerc mai mare continutul din mijloc pare sa fie intr-o cantitate mai mica. Si astfel, de obicei, in farfurii mai mari ne punem portii prea mari.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au analizat mai mult de 60 de studii si au confirmat acest fenomen, iar cercetarea lor ofera o solutie interesanta la aceasta problema: optati intotdeauna pentru farfurii mai mici.

Nutritionistii sugereaza sa folositi farfurii mai mari doar in cazul salatelor si a legumelor.

2. Altitudinea atenueaza abilitatea de a simti gustul

Atunci cand calatoresti cu avionul nu mananci mai mult, dar daca stii exact modul in care altitudinea iti afecteaza papilele gustative, o sa faci alegeri mai sanatoase cand zbori. in timpul zborului cu avionul papilele gustative devin amortite din cauza ca aerul uscat al aeronavei duce la uscarea mucoasei nazale iar presurizarea determina o largire a membranelor, doi factori care impiedica detectarea mirosului mancarii si, astfel, savurarea deplina a aromelor acesteia. In plus, scade abilitatea de a percepe gustul sarat cu 20-30%, iar cel dulce cu 15-20%.

3. Muzica tare te determina sa mananci mai repede

Studii realizate inca din anii ̕ 80 arata ca persoanele mesteca mai repede pe masura ce creste volumul muzicii, iar restaurantele folosesc aceasta informatie in avantajul lor.

Acelasi lucru este valabil si in cazul alcoolului. Un studiu din 2008 a aratat ca muzica tare a influentat consumul din baruri. Mai exact, cu cat este muzica mai tare, cu atat clientii au tendinta sa bea mai mult si mai repede. Oamenii de stiinta au doua explicatii pentru acest fenomen: una de natura biologica, potrivit careia stimulul sonor ar antrena dorinta de a bea. Cea de-a doua are o explicatie pur sociala: conversatiile sunt ingreunate de muzica data tare, drept urmare, persoanele vorbesc mai putin si beau mai mult.

In liniste si fara distractii, persoanele tind sa consume portii ai mici. Sunetul este doar unul dintre indicatorii fizici pe care ai ii folosesti pentru a determina sentimentul de satietate. Un studiu din 2016 realizat de o echipa de cercetatori de la Brigham Young University a aratat ca zgomotul pe care il facem atunci cand mestecam ne scade pofta de mancare. Persoanele care erau distrase de sunetul muzicii au mancat mai putin decat cele care au mancat o liniste. Cercetatorii au descoperit ca o persoana mananca semnificativ mai putin daca se concentreaza pe sunetele pe care le face atunci cand mesteca si inghite.

4. Mancatul social nu este alitatul tau

Cu cat esti inconjurat de mai multe persoane, cu atat vei consuma mai multa mancare decat in mod obisnuit. Un studiu care a analizat mancat social coordonat ed John M, Castro de la Universitatea Georgia a demonstrat ca portiile consumate alaturi de o persona sunt cu pana la 33% mai mari decat cele pe care le consumi singur. Mai mult, procentul creste cu 47%, 58%, 69%, 72% si 96% in cazul in care servesti masa alaturi de doua persoane, trei, patru, cinci, sase sau mai multe persoane.

Acest fenomen poat fi explicat prin faptul ca multe persoane gusta din felurile de mancare comandate de prieteni, potrivit unui studiu din 2012.

Mesele alaturi de familie sunt mai mari, dar dureaza mai putin timp. Pe de alta parte, mesele alaturi de prieteni sunt insotite de comandarea unui meniu generos si sunt mai lungi.

Acum poate te intrebi daca in urma studiilor prezentate nu iti mai ramane decat sa iei masa in tacere, de una singura. Nici vorba. Mesele alaturi de familie si prieteni sunt cruciale pentru o viata sanatoasa si fericita.

Acum ca esti constienta de modul in care toate aceste aspecte sociale ale unei mese iti pot afecta apetitul poti fi mai atenta in momentul in care iei masa in oras alaturi de prieteni. Laura Manning, nutritionist la spitalul Mount Sinai din New York este de parere ca solutie ar fi sa consumi doar jumatate din mancare si sa iei restul la pachet, acasa.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii