ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
08-06-2012, ora 13:09

4 lucruri aparent inofensive care te streseaza la maximum

Articol de Madalina Irimia

Ti s-a intamplat sa fii stresat desi, aparent, nu ai nici un motiv? Crezi ca esti calm, insa ceva neasteptat se intampla si brusc incepi sa tipi stresat ca si cum toate relele din lume s-ar fi abatut asupra ta? Este ca si cum ai fi fost sub stres de ore intregi doar ca tu n-ai simtit nimic. Si, nu, nu este nici o criza a varstei care s-a declansat brusc. Hormonii care declanseaza stresul sunt afectati de tot felul de lucruri aparent inofensive pe care stiinta abia acum a inceput sa le ia in calcul. Iata cateva exemple:

Birourile de tipul open space pot fi un factor care declanseaza stresul

Oamenii au nevoie de putina intimitate chiar si la locul de munca, insa tot mai multe birouri sunt open space in aceste zile, unde fiecare poate urmari si poate fi urmarit de colegi. Iar acest lucru este foarte stresant pe multi oameni.

Nu este vorba neaparat despre biroul in sine, ci despre oamenii din el si de ceea ce ei fac, chiar daca realizezi ca esti stresat sau nu. Ceea ce nu stiai despre stres este ca poti fi stresat fara sa stii exact cauza. Te poate enerva tipul din spatele tau care se plimba de colo pana colo sau esti stresat de conversatia al carei subiect pari ca esti insa din care nu auzi nimic, de zgomotul produs de scaunul tipului de langa tine care scoate un zgomot enervat de fiecare data cand se muta si de multe alte lucruri de acelasi fel care fac parte dintr-un birou de tip open space.

Nu este de mirare ca diferite studii au demonstrat ca oamenii care lucreaza in astfel de birouri sunt stresati chiar daca ei nu constientizeaza mereu acest lucru. Si tocmai de aceea, oamenii de stiinta au descoperit ca acest tip de birou poate duce la tensiune arteriala crescuta, stres, conflicte. Iar daca toate aceste lucruri se stiu, oare de ce companiile continua sa-si aranjeze birourile astfel? Raspunsul este simplu: costurile birourilor open space sunt cu 20% mai mici decat ale celor normale.

Stresul poate fi declansat si de zgomotele de fundal, chiar daca sunt reduse

Traim intr-o lume atat de zgomotoasa incat chiar si camera pe care tu o consideri linistita este plina de zgomote precum cel facut de masinile care trec pe strada, zgomototul facut de luminile fluorescente, bazaitul pc-ului etc. Toate acestea fac parte din viata noastra.

Te-ai obisnuit cu toate aceste zgomote, nu le mai iei in seama, ba mai mult daca ar disparea peste noapte linistea ti s-ar parea mult prea apasatoare. Insa prezenta lor permanenta nu inseamna ca nu te streseaza.

Un studiu realizat in Austria a scos la iveala faptul ca persoanele care locuiau in apropierea unor autostrazi aveau tensiunea ridicata, chiar daca zgomotele produse de masini nu erau puternice. In plus, copiii care locuiau in cartiere cu un nivel al zomotului scazut erau mai predispusi la stres in situatiile solicitante.

Si cu cat zgomotul de fundal este mai sever cu atat mai drastice sunt efectele: copiii care traiesc langa un aeroport sau langa autostrazi aglomerate au obtinut rezultate mai mici la testele de citire si sunt mai inceti in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor de vorbire. Hormonii stresului influenteaza negativ abilitatile creierului de memorare a informatiilor intrucat determina creierul sa se focuseze pe lucrurile „mai importante” care se desfasoara in fundal. Din punct de vedere a evolutiei, stresul este un raspuns la pericol; daca se apropie un lup sau un urs in padure, nu vei supravietui daca continui sa pictezi un tablou. Insa intr-o lume in care atacurile animalelor salbatice sunt rare, stresul face creierul sa se concentreze pe lucrurile neimportante care se intampla in jurul nostru.

Adultii care au fost supusi la zgomote de fundal regulat pot prezenta simptome precum tensiune arteriala ridicata, ulcere, un sistem imunitar slabit sau tendinta spre sinucidere.

Luminitele din dormitor pot fi stresante

Dupa cum este aproape imposibil sa gasesti o camera complet linistita in lumea moderna, este aproape la fel de greu sa gasesti una complet intunecata. Este adevarat ca stingi lumina cand mergi la culcare, insa nu poti inchide toate luminile: iluminatul public patrunde usor prin perdele, ledul de la PC sau TV, lumina de veghe si exemplele pot continua. Si da, aceste luminite chiar cauzeaza probleme.

Cercetatorii de la State University din Ohio au descoperit ca persoanele care au dormit avand in camera aceste luminite au prezentat semne de depresie spre deosebire de persoanele care s-au odihnit intr-o camera complet intunecata.

Motivul din spatele depresiei este lipsa de melatonina, hormonul care transmite corpului ca este noapte si se poate odihni in liniste. Melatonina este secretata doar atunci cand nu exista lumina deloc. Iar melatonina ajuta si la imbunatatirea starii de spirit.

Iar daca ai nevoie de intuneric sa dormi este logic ca intunericul incomplet inseamna o calitate a somnului mai slaba. Vei dormi, insa somnul nu va fi unul profund. Iar printre efectele acestui obicei se pot numara depresia, sistem imunitar scazut, tensiune arteriala ridicata etc.

Stresul este generat si de smartphone-uri

Smartphone-ul este cu siguranta obiectul anului 2012, asa cum Ipod-ul a fost in 2000 si cocaina in 1980. Toata lumea are un smartphone si este usor de inteles de ce: iti permite sa-ti citesti mailul chiar daca nu esti la birou, ai mereu agenda cu tine si, daca ai nevoie de o informatie, o poti gasi imediat pe net. Este greu de crezut cum un astfel de gadget poate genera stres. Mai degraba ar trebui sa te scape de el.

Insa… ai simti asa numitul „vibratia fantoma”? Apare atunci cand simti o notificare vibranta a smartphone-ului tau, verifici si vezi ca nimic important nu s-a intamplat. Iar acest lucru este un factor stresat. Ti-ai luat acest telefon pentru a-ti usura viata la birou. Insa, totii cunoscutii tai stiu de achizitia ta. Abilitatea ta de a fi conectat atunci cand esti in masina, acasa, la o petrecere etc, nu este tratata ca un bonus. Acum prietenii tai se asteapta sa profiti de smartphone si sa fii prezent virtual oricand. Iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca nivelul stresului creste cu fiecare verificare a emailului si a mess-ului. Si chiar nu vrei sa faci asta, daca de exemplu esti cu sotia la un picnic sau esti la petrecerea copilului tau.

Sursa: sfatulparintilor.ro

     
Tag-uri: Stres, zgomot, birou, smarphone
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii