ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-04-2016, ora 09:40

4 afectiuni care pot fi confundate cu stresul

Articol de Cristian Amariei
Cateodata durerile musculare sau cele de cap semnaleaza afectiuni mai grave decat efectele unei perioade stresante.

Anemia prin carenta de fier

Semne: Oboseala constanta

Lipsa de fier din dieta (sau incapacitatea organismului de a absorbi acest mineral) poate sa te lase fara energie. In mod clasic, anemia se defineste ca fiind scaderea hemoglobinei (o proteina complexa ce reprezinta cea mai importanta componenta a globulelor rosii din sange). Fierul ajuta globulele rosii, care transporta oxigenul de la plamani catre resul oirganelor. Atunci cand cineva este anemic, organismul nu primeste tot oxigenul de care are nevoie. Ceea ce inseamna ca inima trebuie sa munceasca din ce in ce mai mult pentru a compensa lipsa de oxigen. Deficienta de fier nediagnosticata la timp poate duce la aritmii cardiace, cardiomegalie sau alte boli cardiovasculare.

Hipertensiune

Semne: Dureri de cap intense

Durerea de cap data de hipertensiune apare in special dimineata, este asociata cu ameteli, tulburari de vedere, vajaituri in urechi si respiratie grea. Simptomele acestea pot fi confundate usor cu stresul, iar ignorarea lor poate duce la afectiuni mai grave. Hipertensiunea poate preceda un accident vascular sau poate declansa boli ale rinichilor. in cazul hipertensiunii neglijate, vasele mici de sange din rinichi cedeaza sub presiunea prea mare si astfel nu mai filtreaza cum ar trebui reziduurile.

Dezechilibre hormonale

Semne: Luarea rapida in greutate

Bolile autoimune, printre care tiroidita Hoshimoto sau boala Basedow Graves, in acest caz sistemul imun al organismului ataca tiroida, pe care o percepe ca fiind tesut strain. Glanda tiroida incearca sa compenseze lipsa hormonilor in organism prin cresterea in volum. Tiroida este glanda responsabila cu reglarea metabolismului, a nivelului de energie si a temperaturii corpului si actioneaza asupra sistemului nervos central, astfel incat orice dereglare in functionarea ei va afecta organismul si stilul de viata. Alte simptome care pot aparea – oboseala, slabiciunea musculara sau tulburarile de atentie.

Fibromialgia

Semne: Dureri musculare

Fibromialgia este o afecttune medicala cronica manifestata prin durere si sensibilitate la nivelul muschilor, tendoanelor si articulatiilor. Fibromialgia se mai caracterizeaza prin oboseala cronica, anxietate, depresie, un somn agitat si tulburari la nivelul tranzitului intestinal.

Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute, dar persoanele diagnosticate cu fibromialgie simt durerea la anumiti stimuli ce in mod normal ar fi inofensivi. Boala este dificil de diagnosticat pentru ca varietatea si severitatea simptomelor difera de la o persoana la alta (tulburari de somn, dureri de cap, dureri musculare, oboseala, tulburari de memorie). Durerea cronica este cel mai frecvent simptom. Aceasta apare, de obicei, gradat.

Potrivit unui studiu din 2011 publicat in Clinical and Experimental Rheumatology, fibromyalgia este a doua cea mai des intalnita afectiune pentru vizitele la medicul reumatolog. Cu toate acestea, deseori dureaza ani pana este diagnosticata corect.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: stres, afectiuni, simptome
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii