A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736142670.0313.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

38 de ani de la CUTREMURUL care a DEVASTAT Romania
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-03-2015, ora 08:26

38 de ani de la CUTREMURUL care a DEVASTAT Romania

Articol de Cristian Amariei
Miercuri, 4 martie, se implinesc 38 de ani de la cutremurul devastator din 1977, soldat cu peste 11.000 de victime, dintre care 1.578 de morti. Seismul, cu o intensitate de 7,3 grade pe scara Richter, a avut loc la ora 21.20 si epicentrul in zona Vrancea.

Miercuri, 4 martie, se implinesc 38 de ani de la cutremurul devastator din 1977, soldat cu peste 11.000 de victime, dintre care 1.578 de morti. Seismul, cu o intensitate de 7,3 grade pe scara Richter, a avut loc la ora 21.20 si epicentrul in zona Vrancea.

In Capitala au cazut 32 de blocuri si cladiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns cladirile de la Lizeanu - colt cu Stefan cel Mare, Continental - Colonadelor, Dunarea, Scala, Casata si Nestor. Sub daramaturile blocului de la Colonadelor si-au gasit sfarsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea (impreuna cu sotul si cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski si sotia sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla in acel moment in imobil, fiind internata cu cateva zile inainte in spital, scrie historia.ro.

"Imi era si frica sa merg acasa. Nu am putut sa dau telefon pentru ca nimic nu functiona. Cand am plecat nu am putut sa ies pe Ana Ipatescu, am venit pe Dorobanti, eram cu masina si am vrut sa ies in bulevard pe la Lahovari. Nu am putut pentru ca erau deja miliatari, lucrau. Erau cladiri daramate si am venit pe la Maria Rosetti. Nici pe aici nu am putut pentru ca si aici era cazut blocul Scala. si abia am ajuns la Inter si, de emotii ce aveam, nu am vazut ca si Dunarea era cazuta. Am ajuns acasa tremurand. Cladirea mea cu 10 etaje de la Polivalenta nu avea nimic, dar toata lumea din blocuri fugise in Parcul Tineretului. Cand am intrat in casa, in sufragerie televizorul era dus, s-au spart niste vitrine si in bucatarie oala cu mancare se imprastiase pe jos", a povestit un barbat de 76 de ani.

Pentru salvarea celor prinsi sub daramaturi, autoritatile comuniste au mobilizat 30.000 de militari si pompieri. Misiunea acestora a fost ingreunata de pana de curent generata de seism, dar si de panica generala.

Romania a fost lovita de mai multe cutremure de intensitate mare. Pe 26 octombrie 1802 a avut loc un cutremur cu o magnitudinea 7,9, iar pe 10 noiembrie 1940, un seism puternic a lasat in urma mii de victime.

4 martie 1977 ramane si data la care orasul Zimnicea a fost distrus aproape in totalitate. 89% dintre imobilele orasului au fost distruse in timpul sesismului, potrivit raportarilor oficiale de la vremea respectiva.

Dupa ce a vizitat Zimnicea, Ceausescu a dat ordin ca 12 judete sa ajute Zimnicea la reconstruire. Asa au aparut la Zimnicea, in locul caselor de chirpici, blocurile. La reconstructie s-a lucrat mai bine de trei ani. La finalul procesului de reconstructie, orasul de la malul Dunarii arata complet diferit. Locul caselor a fost luat de blocuri. Unele blocuri au fost lasate la stadiul de "schelet" si n-au mai fost finalizate pana acum.

La Ploiesti au fost distruse in jur de 200 de locuinte, alte 2.000 fiind grav avariate. Situatia a fost grava si in judetul Buzau, unde au fost afectate in jur de 1.900 de cladiri.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii