ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-04-2013, ora 16:11

313 dosare penale intocmite in urma implementarii programului de combatere a pirateriei software

Articol de Cristian Amariei

In 2012, Inspectoratul General al Politiei Romane a desfasurat o serie de activitati de combatere in domeniul pirateriei software in randul companiilor si distribuitorilor din Romania. In cadrul acestor actiuni, au fost efectuate 691 de verificari, in urma carora au fost inregistrate 313 dosare penale.

Au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar in 126 dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale, fiind indisponibilizate peste 3.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor. In ceea ce priveste programele apartinand membrilor BSA | The Software Alliance, exista 17 condamnari in 2012, dintre care 4 condamnari pronuntate impotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.

Claudiu Scarlatache, comisar-sef de politie, Director adjunct al Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R., declara ca: „ Eforturile Politiei Romane de combatere a pirateriei software au continuat si in anul 2012 pentru diminuarea consecintelor acestui gen de criminalitate, care se manifesta atat asupra industriei de specialitate, cat si asupra economiei in ansamblul sau. Un mediu de afaceri legal si concurential presupune in primul rand conditii egale intre operatorii comerciali in pietele in care isi desfasoara activitatea. In domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala Politia isi focalizeaza atentia asupra situatiilor in care pirateria software interfereaza cu fenomenul evazionist. Cu aceasta ocazie ne exprimam inca o data disponibilitatea ca prin actiunile derulate de Politia Romana in domeniul pirateriei software sa contribuie la asigurarea concurentialitatii mediului de afaceri si protejarea bugetului general consolidat.”

F.A., din Bucuresti, ca parte a unei retele organizate de patru persoane, a desfasurat activitati de realizare de software piratat in vederea distribuirii ulterioare si de utilizare de software fara licenta. Activitatea nelegala a fost descoperita de politie, iar titularii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator au formulat plangere penala si cerere de despagubiri pentru suma de 27.281 EURO, inclusiv daune morale. Grupul infractional a fost trimis in judecata in februarie 2011, iar inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti in luna decembrie 2012 si urmeaza sa execute pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. De asemenea, s-au acordat in intregime despagubirile solicitate. Dosarul este in acest moment in apel la Curtea de Apel Bucuresti.

In ceea ce priveste activitatile de prevenire, in cadrul campaniei comune IGPR-BSA „Poti sa treci de orice verificare cu bine?”, derulata incepand din septembrie 2012, 30.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile asociate pirateriei software.

Constantin Stroescu, Comisar-sef de politie, seful Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul IGPR, declara: ”Ca si in alte domenii ale criminalitatii, si in cazul pirateriei software si-a dovedit eficienta abordarea integrata prevenire-combatere a problematicii, intrucat prin acest mod de lucru se asigura o interventie completa asupra segmentului infractional vizat, printr-o informare specializata a grupului tinta, coroborata cu actiuni de impunere a legii. Rolul activitatilor de prevenire desfasurate in cadrul Campaniei „Poti sa treci de orice verificare cu bine ?” este de a atrage atentia agentilor economici cu privire la consecintele legale, la riscurile de securitate a informatiilor confidentiale, precum si la cele legate de imaginea companiilor care decurg din utilizare de programe de calculator fara licenta.

Pana la 31 martie inclusiv, 7.513 din aceste companii au primit consultanta BSA referitoare la modul in care se poate realiza un audit software, iar 3.183 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate in continuare de BSA sau chiar membrii BSA in legatura cu cele mai avantajoase variante de intrare in legalitate.

Consultanta prin specialisti in domeniu este disponibila in continuare prin apelarea BSA la numarul dedicat campaniei: 021.529.71.95. Mai multe informatii gasiti si pe site-urile www.softwareculicenta.ro, www.bsa.org/romania sau www.politiaromana.ro .

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii