A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664410.4694.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

3 pofte care ar putea semnala o problema de sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-06-2016, ora 09:01

3 pofte care ar putea semnala o problema de sanatate

Articol de Madalina Irimia
Simpla pofta de ceva dulce din cand in cand nu este ceva grav, dar cateodata poate fi un indiciu a unei probleme de sanatate grave.

Am trecut cu totii prin asta: momentul in care iti e pofta de un burger, de o prajitura sau de o punga de chipsuri si nimic altceva nu le poate inlocui. Dar de ce apar aceste mai exact? si ce indica ele?

Mai intai de toate, trebuie sa lamurim un mit. Este o credinta populara ca poftele alimentare ascund o carenta sau sunt rezultatul unei deficiente nutritive. Pofta de ciocolata dezvaluie de multe ori un nivel redus de magneziu, de exemplu. Dar expertii in sanatate atrag atentia ca nu exista suficiente dovezi care sa sustina aceasta idee.

"Exista foarte putine dovezi sustinute de stiinta care sa coreleze poftele alimentare cu deficientele ale organismului. Si daca poftele alimentare sunt asociate cu ceva de care ai nevoie, atunci de ce nu iti este niciodata pofta de varza sau de mere, in locul inghetatei sau cartofilor prajiti? In schimb, oamenii au tendinta sa viseze la alimente bogate in grasimi, carbohidrati si zahar.", explica nutritionistul Sharon Palmer.

In special zahar, potrivit unui nou studiu. Chiar si populara teorie a poftei de ciocolata nu poate fi sustinuta in momentul in care te gandesti ca 30 de grame de seminte de dovleac au de doua ori mai mult magneziu decat ciocolata, dar nu cred ca iti vazut prea multe persoane care au pofta de seminte de dovleac.

Mai mult, un studiu recent arata ca inclusiv in cazul persoanelor care au o dieta echilibrata si fara deficiente nutritive, poftele alimentare nu disepar. Asta nu inseamna ca poftele alimentare nu sunt adevarate, ci mai degraba faptul ca daca tanjesti dupa pizza este posibil sa exista o asociere cu nevoi emotionale, cautarea unei mancari preferate (celebrul comfort food!) care elibereaza in creier chimicale care te fac sa te simtie mai bine in perioadele de stres. Exista studii care arata ca poftele alimentare pot aparea pur si simplu pentru ca urmezi o dieta restrictiva sau monotona. Cu toate acestea, exista uneele pofte alimentare care semnaleaza probleme de sanatate!

Pofta de: APA

Ar putea indica: Diabet

Setea excesiva este un simptom precoce al diabetului, dar nu se refera lasenzatia de sete care se instaleaza dupa ce ai terminat un antrenament la sala. Setea excesiva reprezinta o senzatie exagerata de sete, necesitatea anormala de a bea lichide continuu. Consumul exagerat de lichide este insotit de obicei de cresterea cantitatii de urina eliminata pe perioada unei zile (poliurie). Daca suferi de diabet, glucoza creste in sange, iar rinichii tai trebuie sa lucreze in pus pentru a filtra si absorbi zaharul. Cateodata acestia nu pot face fata, asa ca zaharul in exces ajunge in urina. Asta inseamna pauze frecvente de urinare si o stare accentuata de sete.

Pofta de : SARE

Ar putea indica: Boala lui Addison

Nu ne este pofta de sare pentru ca avem nevoie de mai multa sare. in unele situatii, pofta de sare poate fi semn ca suferi de hipertensiune arteriala. In astfel de situatii, este indicat sa consumati alimente bogate in minerale. Totodata, daca ai astfel de pofte, poti suferi de deshidratare. Atletii pot pierde multa sare pentru ca transpira abundent in urma atrenamentelor. Pentru restul dintre noi, o pofta puternica de sare ar putea indica boala lui Adison - ce apare ca urmare a scaderii capacitatii glandelor suprarenale de a produce hormoni, respectiv un deficit de cortizon si aldosteron. Se mai numeste si insuficienta suprarenaliana cu evolutie lenta. Acesti hormoni sunt foarte importanti pentru ca ajuta organismul sa faca fata stresului (corizon) si tin presiunea sangvina sub control (aldosteron).

Primele semne sunt oboseala fizica si psihica, in special seara. Apoi se pigmenteaza pielea intr-o nuanta maronie, in regiunile de flexie si plici, si in scurt timp, la si mucoasele. Aceste semne insotesc de scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune), scaderea apoi lipsa poftei de mancare, tendinta la hipoglicemie si pofta pentru sare.

Daca nu este tratata, boala Adison presiunea sangelului poate scadea foarte mult. Daca pofta de alimente sarate persista este indicat sa mergi la un consult medical.

Pofta de: GHEATA

Ar putea indica: Deficienta de Fier

Daca iti este pofa de alimente fara valoare nutrivita cum ar fi gheta, pamantul, vopseaua, creta sau argila. Suna bizar, nu-i asa? Cu toate acestea, specialistii vorbesc despre o tulburare de alimentatie numita pica, care apare adesea la copii sub 5 ani, dar si la unele femei insarcinate. Aceasta presupune o dorinta intensa de a consuma nonalimente, lucruri necomestibile. Desi aceste pofte nu sunt inca intelese in totalitate de cercetatori, exista studii care coreleaza afectiunea cu o lipsa de fier. Un articol publicat recent in Medical Hypotheses sugereaza ca mestecatul compulsiv al cuburilor de gheta creste fluxul sanguin catre creier, prin care combate oboseala sau extenuarea cauzata de deficienta de fier.

Studiile nu pot explica in totalitate de ce apare pica. Unii specialisti o explica printr-o deficienta in organism, ca si in cazul poftelor pentru alimente. Pica a fost corelata cu lipsa de fier, de magneziu sau de alte substante in organism. Pofta de gheata, care este cea mai comuna forma de pica, este legata, de exemplu, de anemie; femeile insarcinate anemice au pofta de a manca cuburi de gheata cu mult mai des decat cele cu un nivel normal de fier.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: pofta, boli, semne
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii