A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737437917.899.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

2015, an negru pentru Parlament. 43 de alesi au fost condamnati, trimisi in judecata sau cercetati penal
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
30-12-2015, ora 08:07

2015, an negru pentru Parlament. 43 de alesi au fost condamnati, trimisi in judecata sau cercetati penal

Articol de Cristian Amariei
Intr-un singur an, aproape 10% dintre senatori si deputati au batut drumul DNA. Unii sunt la inceputul problemelor penale, avand calitatea de urmarit penal, altii au fost condamnati sau chiar au parasit bancile Parlamentului pentru a-si ispasi pedepsele cu inchisoarea. Numarul tot mai mare de alesi cu dosare penale vine in contradictie cu privilegiile pe care alesii si le-au aprobat constant pe parcursul anului: pensii speciale, indemnizatii si sume forfetare majorate.

Pe parcursul acestui an, 34 de deputati si noua senatori au fost condamnati definitiv sau in prima instanta, au fost trimisi in judecata sau le-a fost comunicata inceperea urmaririi penale. In unele cazuri, faptele imputate de procurori au legatura cu functiile detinute anterior intrarii in Parlament. In altele, dosarele au pornit ca urmare a constatarilor Agentiei Nationale de Integritate (ANI). De retinut ca toate aceste cazuri se adauga altor zeci, existente din anii anteriori, dar si numeroaselor cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese constatate de ANI fara a fi sesizati procurorii.

Unele dosare au facut ”victime” multiple in Parlament. Dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, de exemplu, in care au fost implicati doi social-democrati si un liberal. Alte dosare, precum cele ale lui Varujan Vosganian si Laszlo Borbely, au fost blocate prin neincuviintarea inceperii urmaririi penale.

17 condamnari, definitive sau in prima instanta

Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL, ulterior deputat UNPR, a fost condamnata definitiv, in luna februarie, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu, in dosarul privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Pe 16 februarie, fostul ministru s-a predat pentru a-si ispasi pedeapsa. intre timp, a formulat catre Presedintie o cerere de gratiere, care i-a fost respinsa.

Miron Mitrea, ex-deputat PSD de Vrancea. In luna februarie, fostul lider social-democrat si-a dat demisia din Parlament, cu doua saptamani inainte sa fie condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, in dosarul privind lucrarile de constructie efectuate la casa mamei sale.

Kerekes Karoly, deputat UDMR de Mures, a primit, tot in februarie, o pedeapsa cu suspendare de un an si jumatate inchisoare, pentru conflict de interese (si-a angajat la biroul parlamentar atat sotia, cat si fiul). Decizia Curtii Supreme a fost definitiva.

Sonia Draghici, deputat PSD de Bihor. Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o, in martie, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei, in dosarul in care a fost acuzata de conflict de interese, pentru ca si-a angajat fiul la biroul parlamentar. Decizia nu este definitiva.

Ghervazen Longher, deputat al minoritatilor nationale. Tot pentru conflict de interese pe motiv de angajare a membrilor familiei, parlamentarul a primit, in luna iunie, in prima instanta, o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare.

Mate Andras Levente, deputat UDMR de Cluj. inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat, definitiv, in luna februarie, la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, dupa ce si-a angajat sotia la biroul parlamentar.

Niculae Mircovici, deputat al minoritatilor nationale. Pentru conflict de interese, a fost condamnat, definitiv, in luna februarie, la sase luni de inchisoare cu suspendare.

Corneliu Dobritoiu, senator PNL de Bucuresti. in luna martie, a fost condamnat, in prima instanta, la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul ”Case pentru generali” (achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat).

Vasile Gliga, deputat PSD de Mures. Pentru aceeasi acuzatie de conflict de interese (si-a angajat sotia la biroul parlamentar), a fost condamnat definitiv, in luna iunie, la un an de inchisoare cu suspendare.

Anghel Stanciu, deputat PSD de Iasi. A fost condamnat definitiv, in luna noiembrie, la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, dupa ce si-a angajat fiul si nora la biroul parlamentar.

Adrian-Miroslav Merka, deputat al minoritatilor nationale, a primit, in prima instanta, in luna ianuarie, tot pentru conflict de interese (si-a angajat parintii la biroul parlamentar) un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Marian Neacsu, deputat PSD de Ialomita. Pentru ca si-a angajat fiica la biroul parlamentar, social-democratul a fost condamnat, in prima instanta, in luna februarie, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei.

Florin Costin Paslaru, deputat PSD de Galati, a fost condamnat, in luna martie, in prima instanta, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei, pentru conflict de interese (si-a angajat fiul la biroul parlamentar, in perioada 2009-2012).

Ion Stan, deputat PSD de Dambovita. Tot in luna martie si tot in prima instanta, social-democratul a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi cerut importante sume de bani unui om de afaceri pentru a-i obtine contracte cu statul.

Liviu Dragnea, deputat PSD de Teleorman. in mai 2015, a fost condamnat, in prima instanta, la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul privind comiterea de fraude la referendumul din 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Marian Ghiveciu, ex-deputat PSD de Buzau. Tot in luna mai, a fost condamnat, in prima instanta, la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar privind retrocedarea nelegala a unor terenuri din judetul Buzau. Demisia din Parlament a survenit in luna septembrie, dar printre motivele invocate nu s-a numarat si acuzatia de abuz in serviciu formulata impotriva sa.

Ionel Agrigoroaiei, senator UNPR de Iasi. La mijlocul lunii decembrie, a fost condamnat, in prima instanta, la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, fiind obligat sa presteze si 80 de zile de munca in folosul comunitatii. Este acuzat ca ar fi luat un credit bancar in baza unor acte false.

Alesi trimisi in judecata

Ioan Adam, ex-deputat PSD de Brasov, a fost trimis in judecata, in ianuarie 2015, dupa mai multe luni de arest preventiv, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in care sunt implicati si Viorel Hrebenciuc (ex-deputat PSD de Bacau) si Tudor Chiuariu (senator PNL de Mehedinti). Acuzatiile au fost: Ioan Adam - instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat si cumparare de influenta, Viorel Hrebenciuc – constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor, Tudor Chiuariu – constituire de grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor. Dupa modelul Hrebenciuc, Adam a demisionat si el din Parlament, in ianuarie 2015.

Danut Culetu, ex-deputat PNL de Constanta, si-a vazut dosarul trimis in instanta tot in prima luna a anului, fiind acuzat de abuz in serviciu in legatura cu fapte comise in perioada cand a detinut functia de prefect al judetului Constanta. La inceputul lunii aprilie, Culetu si-a dat demisia din Parlament.

Mircea Rosca, deputat PNL de Prahova. in februarie 2015, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta si instigare la abuz in serviciu in dosarul in care este acuzat ca ar fi cerut unui om de afaceri 20.000 de euro pentru a interveni astfel incat firma acestuia sa dobandeasca terenuri in oras.

Elena Udrea, deputat si ex-ministru PDL. Cu un numar record de cereri de retinere si arestare preventiva pe numele sau, fostul lider PMP a fost trimis in judecata in luna aprilie in dosarul ”Gala Bute”. Udrea mai este urmarita penal in trei dosare, printre care ”Microsoft”.

Theodor-Catalin Nicolescu, ex-deputat PNL de Arges. Trimis in judecata, in luna aprilie, in dosarul in care este implicat si fostul presedinte al ANI Horia Georgescu, liberalul si-a dat demisia din Parlament in luna mai. Trei luni mai tirziu avea sa fie trimis in judecata intr-un al doilea dosar penal, legat tot de despaguburile ilegale acordate de ANRP.

Ion Ariton, senator PNL de Sibiu, ex-ministru PDL, a fost trimis in judecata, in luna aprilie, in dosarul ”Gala Bute”, in care este implicata si Elena Udrea.

Ion Ochi, ex-deputat PSD de Brasov. in iunie 2015, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru luare de mita si abuz in serviciu intr-un dosar privind achizitiile CJ Brasov. Ochi a demisionat din Parlament la inceputul lunii septembrie.

Neculai Ratoi, deputat PSD de Iasi. A fost trimis in judecata, sub control judiciar, in luna iunie, intr-un dosar privind scutirea unei firme de la plata obligatiilor catre bugetul Consiliului Local Pascani. In dosar, este implicat si Florin Constantinescu, senator PSD de Iasi.

Sebastian Ghita, ex-deputat PSD de Prahova. in luna iulie, a fost trimis in judecata, alaturi de ex-primarul municipiului Ploiesti Iulian Badescu, in dosarul privind finantarea Asociatiei Basket Club Asesoft. Intr-un alt dosar, social-democratul este urmarit penal pentru trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012, respectiv prezidentiale din 2014.

Constantin Adascalitei, deputat PSD de Iasi. Tot in luna iulie, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru ca ar fi efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia.

Dan Bordeianu, deputat PSD de Vaslui, a fost trimis in judecata, in luna august, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata, intr-un dosar legat de alimentarea cu apa a trei localitati din judetul sau.

Dan sova, senator PSD de Olt. in luna septembrie, a fost trimis in judecata, alaturi de ex-premierul Victor Ponta si directorul Complexului Rovinari, in dosarul Turceni-Rovinari. La inceputul lunii decembrie, a fost retinut si, apoi, arestat preventiv in dosarul CET Govora, in care este acuzat ca ar fi primit mita 100.000 de euro.

Mircea Draghici, deputat PSD de Arges, a fost trimis in judecata, in luna noiembrie, alaturi de fostul presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu si alti 38 de inculpati intr-un dosar legat de prejudicierea a 35 de unitati administrativ teritoriale prin incheierea unor contracte de consultanta.

Darius Valcov, ex-senator si fost ministru PSD. si-a dat demisia din Parlament in luna mai, dupa ce fusese trimis in judecata intr-un prim dosar, sub acuzatiile de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare incompatibile cu functia. in noiembrie, al doilea dosar al sau (referitor la comisionul de 10% pe care l-ar fi pretins unui om de afaceri din contractele derulate cu Primaria Slatina) a fost trimis in instanta.

Cornel Mircea Samartinean, deputat PNL de Timis. Dosarul in care acesta este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata si conflict de interese a fost trimis in instanta, in urma cu doar cateva zile. Este vorba de fapte ce ar fi fost comise cand liberalul era director al Aeroportului International ”Traian Vuia” Timisoara.

Subiecti ai unor dosare penale au devenit, in 2015, si deputatii Iulian Iancu (PSD), Ioan Oltean (PNL), Lucian sova (PSD), Catalin Teodorescu (PSD), Marin Anton (UNPR), Andrei Dolineaschi (PSD) si Dan Motreanu (PNL), dar si senatorii Alexandru Cordos (PSD) si Lucian Iliescu (UNPR).

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii