ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-09-2013, ora 12:02

15 lucruri pe care nu le stiai despre vise

Articol de Madalina Irimia

Oamenii petrec o treime din viata dormind si, de multe ori fara a-si da seama, visand. Imaginile nocturne care acompaniaza aceasta perioada de odihna au fascinat omenirea, de-a lungul mileniilor fiindu-le atribuite chiar conotatii religioase.

In medie, o fiinta umana petrece aproximativ 6 ani din viata visand (ceea ce inseamna cam doua ore pe noapte).

Incepand cu varsta de 10 ani avem, in medie, intre 4 si sase vise in fiecare noapte. Ceea ce inseamna intre 1.460 si 2.190 de vise in fiecare an.

La cinci minute dupa ce ne trezim uitam jumatate din ceea ce am visat. Iar dupa zece minute uitam 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visam de fiecare data. Doar ca, uneori, nu ne amintim ca am visat.

Nu toata lumea viseaza in culori: 12% dintre oameni viseaza doar in alb si negru (si, evident, restul viseaza in culori). Potrivit unui studiu din 2008, cele mai multe persoane care viseaza alb-negru sunt persoane varstnice. Ceea ce ar putea avea legatura cu faptul ca acestea au apucat televiziunea in alb-negru.

Copiii nu viseaza despre ei pana la varsta de 3 ani. In acelasi timp, incepand de la varsta de 3 ani si pana la varsta de 7 – 8 ani, copiii au mai multe cosmaruri decat adultii.

Nevazatorii viseaza si ei: daca o persoana si-a pierdut vederea pe parcursul vietii, va continua sa viseze la fel ca toti ceilalti oameni; daca s-a nascut fara vedere, nu viseaza imagini, insa visele sale se bazeaza pe sunete, mirosuri, senzatii de atingeri si emotii.

Barbatii si femeile viseaza in mod diferit: in timp ce 70% dintre personajele care apar in visele unui barbat sunt tot barbati, femeile tind sa viseze barbati si femei intr-o proportie aproape egala. In plus, visele barbatilor contin mai multa agresivitate.

Femeile viseaza despre sex la fel de mult ca barbatii. Cu diferenta ca, in timp ce barbatii au tendinta de a visa scene sexuale cu partenere multiple (iar 90% dintre ei par a visa ca femeia este aceea care initiaza scenele fierbinti), femeile au tendinta de a visa mai mult scene sexuale care implica partenerul de viata sau celebritati. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu din 2007. E adevarat, in 2009, un alt studiu a adus cateva completari: in timp ce barbatii au tendinta de a visa acte sexuale in sine, femeile viseaza mai mult sarutari si momente tandre.

Citeste mai mult pe webcultura.ro.

Foto: idealshape.com

     
Tag-uri: vise, amintiri, studiu
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii