STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
04-01-2016, ora 12:34
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
10 trenduri alimentare sanatoase despre care trebuie sa stii in 2016
Articol de Madalina Irimia Alimentele pe care il consumam, aromele pe care apreciem si chiar modul in care gandim despre mancare evolueaza constant si influenteaza toate aspectele vietii noastre.
Dezvoltarea unor noi tehnologii, cresterea populatiei si popularitatea tot mai mare a mancarii pe retelele sociale sunt factori care au avut un impact indisputabil asupra tendintelor alimentare din 2016.
De la greieri, la fulgi de drojdie si la stravechile cereale, iata 10 dintre trendurile care vor marca noul an.
1. 2016 sau Anul International al Leguminoaselor
Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2016 Anul International al Leguminoaselor, un eveniment important atat din perspectiva nutritiei cat si a alimentatiei sustenabile. Leguminoaselor includ toate soiurile de boabe si seminte uscate: mazare uscata, fasole, naut, si linte.
Pe langa metodele traditionale de a le gati si felurile de mancare pe care tindem sa le asociem cu aceste alimente (cum ar fi humusul, de exemplu), in 2016, vom remarca mai multe experimente cu faina din leguminoase, o alternativa bogata in fibre si proteine pentru produsele de panificatie traditionale.
De asemenea, ca o alternativa de faina fara gluten, acest tip de produs va fi la mare cautare. Vanzarile totale ale produselor fara gluten sunt estimate sa atinga pragul de 2.34 miliarde de dolari pana in 2019.
2. O alimentatie care sa includa cat mai multe legume
De obicei, oamenii gresesc atunci cand asociaza o alimentatie bazata pe legume cu un regim strict vegan. in mare parte, o alimentatie bazata pe legume pur si simplu se refera la ideea unei alimentatii sustenabile din motive legate de sanatate sau ecologice: mananci mai multe legume si reduci consumul de produse de origine animala.
De asemenea, poate fi un mod distractiv de a include produse exotice in alimentatia ta in loc sa recurgi la obisnuitele mezeluri sau alte produse din carne.
3. “Asculta-ti stomacul”
2016 este anul in care ar trebui sa acorzi mai multe atentie “intestinelor”. Legatura dintre intestine si creier este reprezentata de microbiomul intestinal, care functioneaza practic ca un „al doilea creier” al organismului.
Deoarece intestinele actioneaza ca prima linie de aparare a sistemului imunitar, protejarea acestui organ poate avea efecte in imbunatatirea gandirii si a sanatatii creierului, cat si in ceea ce priveste scaderea riscului de boli autoimune si neurodegenetative.
Pe masura ce acest subiect promitator devine din ce in mai studiat in comunitatea stiintifica, vor aparea mai multe articole despre importanta alimentelor care protejeaza, stimuleaza si sprijina tractul intestinal. Desi cu totii am auzit despre importanta probioticelor in acest sens, nu strica sa incerci si o dieta bazata pe alimente bogate in probiotice: iaurt, muraturi sau lapte de soia.
4. Cerealele viitorului
Cerealele integrale 100% precum si alti carbohidrati complexi inca sunt de actualitate. Cu sau fara gluten, cereale precum graul Kamut, bulgurul, alacul, hrisca, quinoa, meiul, amaranthul, sau sorgul sunt benefice pentru sanatate fiind bogate in vitamina B si continand mai multe fibre decat cerealele rafinate. Desi inca nu au avut un impact semnificativ pe piata ca variantele traditionale, le poti gasi in batoane de cereale sau chiar in alimente congelate.
5. Fulgi de drojdie inactiva
Pe masura ce trendul vegan continua sa creasca in lumea culinara, este de asteptat ca acest produs sa fie folosit ca topping peste tot. Cunoscut si sub numele de “nooch” (sau parmezan fara lactoza) acest produs are o aroma de nuca si deriva din trestia de zahar sau melasa. Produsul cuprinde 8 g de proteine, 3 g de fibre, si de 3 ori necesarul zilnic de vitamina B12 in doar un sfert cana de fulgi.
6. Alimentele bogate in grasimi
in 2015, grasimile au fost redescoperite de catre nutritionisti, dar trebuie subliniat faptul ca beneficiile acestor alimente sunt vizibile in masura in care sunt consumate. Consumul de unt sau ulei de cocos nu ar trebui exagerat in detrimentul alimentelor cu un continut redus de grasimi sau al legumelor si fructelor.
Concluzia: zilele in care citeai cu atentie etichetele pentru a gasi cele mai bune dulciuri fara grasimi s-au terminat, dar incearca sa optezi produse bogate in grasimi naturale cum ar fi nucile sau iaurtul.
7. Noua dieta mediteraneana este cea Nordica
Noua dieta Nordica a fost inspirata din obiceiurile alimentare ale populatiei din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda si Islanda. Aceasta consta in consumul alimentelor de sezon locale, ulei de rapita, peste gras precum si alte ingredient bogate in proteine cum ar fi skyr, un produs lactat islandez. Nenumarate studii au demonstrat ca aceasta dieta ajuta la scaderea in greutate, precum si la reducerea tensiunii arteriale.
8. Biodinamic: urmatorul nivel al organicului
Biodinamic este noul cuvant la moda in lumea nutritiei. in prezent, este cea mai ecologica forma de agricultura: cultivarea se realizeaza fara pesticide si ingrasaminte sintetice, iar fermele sunt complet autosustenabile. Ajuta acest tip de ferme sa se dezvolte cumparand alimente cultivate biodinamic.
9. Entofagia
Consumul de insecte sau “entofagia” este urmatorul trend in nutritie. Expertii alimentari considera greierii proteina viitorului, fiind o alternativa sustenabila la carne. Productia de greieri poate fi implementata cu resurse de apa si pamant semnificativ mai reduse decat cele pentru cresterea animalelor. De asemenea, greierii sunt mai saraci in grasimi saturate decat carnea si contin cantitati semnificative de magneziu, fier si calciu.
10. Abilitatea de a fi/trai in prezent - noul mod de a numara caloriile
Zilele in care numarai caloriile si cantareai mancarea incercand noi diete s-au terminat. Urmatorul trend alimentar sanatos incepe cu atitudinea ta. Abilitatea de a fi prezent te pune in legatura cu felul in care mananci, savurezi si traiesti experienta in sine. Nutritionistii incep sa puna accent pe actul de a manca, pe diferenta dintre a fi satul si a fi satisfacut (un fenomen numit “sindromul satul dar nu satisfacut), consumul ridicat de fibre si predilectia pentru alimente bogate in nutrienti.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email