STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
28-07-2012, ora 08:27
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
10 sfaturi de luat in seama cand cumperi o masina second-hand
Articol de Cristian Amariei Din ce in ce mai multi romani opteaza pentru cumpararea unui autovehicul la mana a doua, principalul avantaj fiind pretul mai mic in comparatie cu masinile noi. Riscurile sunt insa mari, dat fiind ca multe anunturi sunt inselatoare si pot ascunde masini cu defecte majore.
Cumpararea unei masini implica o decizie foarte importanta avand in vedere suma
considerabila de bani aflata la mijloc. Bucurestiul este cea mai mare piata a autovehiculelor second-hand din Romania, iar cererea de masini rulate este destul de mare, astfel incat inselaciunile si pacalelile sunt, din pacate, un risc demn de luat in calcul.

Fie ca isi ia masina din targ sau de pe internet, cumparatorul trebuie sa fie atent la un numar mare de factori pentru a nu risca sa fie pacalit sa cumpere o masina cu vicii asunse sau chiar defecte majore.
Iata cateva sfaturi ce va pot ajuta in luarea unei decizii de cumparare a unei masini la mana a doua.
1. Numarul de kilometri din anuntul de vanzare nu trebuie sa fie principalul factor de decizie pentru cumpararea unei masini.
Pentru maxim 100 de euro, vanzatorul masinii poate modifica kilometrajul din bordul masinii. Samsarii cunosc faptul ca rulajul autovehiculului este un factor de decizie important pentru cumparator, asa ca apeleaza la scaderea kilometrajului din bord sub un prag psihologic precum 100.000 sau 150.000 de kilometri desi masina poate avea chiar si de cateva ori mai mult. Astfel, o masina cu un numar mic de kilometri si un an de fabricatie indepartat ridica semne de intrebare, la care samsarii de obicei raspund cu replici precum „A fost tinuta in garaj” sau „A fost a unui om batran care nu o folosea prea mult”.
Numarul real de kilometri poate fi depistat in unele cazuri printr-o verificare la o reprezentata sau la un service autorizat.
2. Verifica vopseaua
Unul dintre aspectele ce trebuie verificate inainte de cumpararea unei masini second-hand este vopseaua autovehicului. Diferentele de culoare in vopsea, diverse umflaturi sau iregularitati in consistenta vopselei sau prezenta urmelor de vopsea pe chedere pot indica faptul ca masina a fost revopsita ca urmare a unui accident, ceea ce aduce in discutie pericolul unor avarii tehnice ascunse, cauzate de reparatia necorespunzatoare sau superficiala si de gravitatea accidentului. Zgarieturile sau loviturile indica gradul de exploatare al masinii.
Totusi, pentru a sti cu siguranta daca masina a fost revopsita se poate folosi un dispozitiv ce afiseaza distanta intre suprafata vopselei si metal, iar daca exista diferente intre valorile masurate de dispozitiv pe diferite parti ale caroseriei se poate trage concluzia ca masina a fost revopsita.
3. Cauta urme de rugina
Prezenta ruginii pe praguri, la usi sau la aripile automobilului este un alt semn al uzurii sau al unei revopsiri de slaba calitate, posibila urmare a unui accident. In plus, rugina poate indica faptul ca proprietarul nu a ingrijit masina sau ca masina a avut un rulaj mai mare decat se specifica in anunt.
4. Verifica liniile si aspectul general al masinii
Pot exista si situatii in care masina a fost revopsita doar pentru mici defecte de suprafata, astfel incat pentru a identifica mai exact motivul revopsirii, cumparatorul trebuie sa verifice liniile si aspectul general al masinii. Daca linia usii din fata nu continua fluent pe usa din spate, sau linia aripilor prezinta iregularitati la imbinari, sau daca masina prezinta piese mai noi intr-o anumita zona sau exista un spatiu mai mare decat ar trebui la inchiderea capotei sau a portbagajului, partea respectiva de caroseriei poate sa fi fost inlocuita dupa un accident.
Totusi, daca reparatia sau revopsirea a fost facuta in regia unui service specializat, urmele sunt mai greu de observat.
5. Verifica stopurile si farurile
Farurile pot arata gradul de uzura al masinii, la o examinare atenta. Daca farurile sunt incetosate, masina a fost rulata destul de mult, sau nu a fost intretinuta corespunzator. De asemenea, daca stopurile si farurile nu au acelasi cod de productie, acest lucru arata ca ele au fost inlocuite, un indiciu al unei eventuale lovituri.
Integral pe realitatea.net
Foto: evz.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email