ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-09-2016, ora 09:02

10 sfaturi ca sa nu iti mai fie frica de dentist

Articol de Madalina Irimia
Multora dintre noi le este frica de dentist. Aceasta teama apare chiar din primii ani ai vietii si este imprumutata de la cei din jur in mod nejustificat chiar inainte ca sa ajungem efectiv pentru prima data in cabinetul stomatologic a ne convinge despre ce este vorba. Altora, oameni maturi, le este, pur si simplu, teama de durere si considera ca aproape orice interventie stomatologica se transforma intr-un chin.

Tehnologia a avansat insa, iar vizita la stomatolog poate fi in prezent o experienta placuta si relaxanta. Dr. Oana Florea, medic stomatolog cu competenta in implantologie orala, ne ofera cateva trucuri care ne vor ajuta sa ne invingem teama de a merge la dentist, inainte de a ajunge in cabinet ori in timpul interventiei.

"In jur de 12% din pacientii adulti sufera de fobie dentara, o forma extrema a fricii de dentist. in aceasta situatie, as recomanda efectuarea manoperelor chirurgicale sub anestezie generala.

Restul pacientilor, care manifesta o temere normala - frica de dentist - o pot depasi respectand cateva din sfaturile urmatoare:

1. Apeleaza la un medic dentist cu experienta si bine specializat, in care sa ai incredere. Vei fi mai relaxat stiindu-te pe maini bune.

2. Solutioneaza problemele dentare existente cat mai aproape de aparitia lor pentru a evita complicatiile de mai tarziu.

3. Mergi la control periodic macar o data la sase luni pentru a descoperi cariile incipiente si pentru a indeparta tartrul. Cariile superficiale se trateaza fara anestezie, fara durere.

4. Daca sunt necesare tratamente de mare amploare, discuta cu medicul despre ce inseamna mai exact planul de tratament ca sa intelegi exact ce urmeaza sa se intample. Odata ce primesti informatia completa, te familiarizezi cu totul, iar teama dispare.

5. Programeaza primele sedinte de tratament astfel incat sa fie de scurta durata. in acest mod te acomodezi cu medicul si cu personalul medical.

6. Programeaza-te in prima parte a zilei, cand esti mai odihnit.

7. Alege sa faci anestezie locala si preanestezie pentru a fi complet relaxat.

8. Asculta muzica preferata in castile personale pe durata interventiei.

9. Apeleaza la tehnici de relaxare, la exercitii de respiratie controlata. Te vor ajuta sa invingi stresul si anxietatea.

10. In situatii extreme, poti apela la premedicatie anxiolitica, inhalosedare sauchiar la anestezie generala, daca interventia este foarte complicata si indelungata. Sunt sigura insa ca nu este necesar sa se ajunga atat de departe", mentioneaza Dr. Oana Florea.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: frica, dentist, sfaturi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii