STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
13-03-2016, ora 09:33
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
10 mituri despre lentilele de contact
Articol de Madalina Irimia Lentilele de contact, ca si ochelarii pot fi utilizate pentru corectarea miopiei si, in mai mica masura, in caz de hipermetropie, astigmatism si prezbitism. Pentru persoanele cu probleme de vedere, lentilele de contact reprezinta o optiune practica si estetica.
Decizia privind portul lentilelor de contact cat si a ochelarilor de vedere trebuie facuta in urma unui consult de specialitate, iar in urma acestuia, medicul oftalmolog decide care este varianta potrivita pentru pacientul respectiv.
Desi au aparut de mai mult de o suta de ani, exista inca multe mituri frecvent asociate purtarii lentilelor de contact.
1. Nu pot purta lentile de contact
Ultimii ani au adaugat noi progrese in tehnologia de fabricare a lentilelor de contact, asa ca majoritatea oamenilor le pot purta. Mai mult, acum exista lentile de contact bifocale pentru persoanele cu presbiopie si lentile de contact torice moi pentru cei care sufera de astigmatism. In trecut nu existau lentile de contact pentru corectarea astigmatismului fabricate din toate tipurile de materiale – insa inovatiile din ultimii ani au schimbat situatia. Astigmatismul nu mai este un obstacol pentru purtarea lentilelor de contact
2. Lentilele de contact pot ramane blocate in spatele ochiului
Nu este posibil ca lentila de contact sa se piarda sau sa se lipeasca in spatele ochiului! O membrana subtire acopera partea alba a ochiului si face legatura cu interiorul pleoapelor, asa ca este imposibil ca lentila de contact sa se piarda in spatele ochiului. Lentila de contact poate ramane doar pe suprafata anterioara a ochiului sau sub pleoapa, in cazul in care se descentreaza
3. Lentilele de contact sunt inconfortabile
Fals. Dupa o scurta perioada de adaptare cei mai multi oameni nici nu mai simt ca poarta lentile de contact. in prezent, lentilele de contact sunt foarte moi, subtiri si flexibile-si, cel mai important- isi mentin hidratarea pentru un confort sporit. Mai mult, materialul si designul permit lentilei sa imite forma unica a ochiulu
4. Lentilele de contact sunt o bataie de cap prea mare ca sa merite efortul de a le purta
Curatarea si dezinfectareal lentilelor este simpla datorita solutiilor care exista acum pe piata. Daca ti se pare greu sa le cureti potii sa alegi lentile de contact de unica folosinta, pe care le porti o zissi apoi le arunci, sau lentile de contact pe care le porti 30 de zile si apoi le inlocuiesti cu altele. Cea mai buna metoda de dezinfectare si de curatare a lentilelor este sa le lasati peste noapte, cand dormiti, in solutia de ingrijire. Respectati intotdeauna instructiunile din prospectul solutiei de ingrijire a lentilelor de contact.
5. Lentilele de contact duc la aparitia infectiilor oculare
Lentilele de contact in sine nu produc infectii. Agentii patogeni aflati pe suprafata unei lentile de contact murdare duc la aparitia acestora. Absenta masurilor adecvate de igiena sau folosirea gresita a lentilelor de contact este cea mai frecventa cauza a acestor probleme.
6. Purtatul lentilelor de contact afecteaza ochii
Este adevarat ca purtatul lentilelor de contact poate creste riscul aparitiei unor afectiuni oculare, insa daca respecti instructiunile medicului oftalmolog legate de modul in care sa le ingrijesti, perioada in care sa le porti si frecventa cu care sa le inlocuiesti, purtatul lor este sigur pentru ochi. Daca sunt adaptate in mod corect de catre specialist si ingrijite corect, lentilele de contact sunt o optiune sanatoasa pentru corectarea vederii. Din moment ce lentilele de contact sunt dispozitive medicale, este important sa respectati instructiunile specialistului.
7. N-o sa pot niciodata sa mi le pun in ochi
Aceasta este o reactie absolut normala pentru o persoana care nu a mai purtat niciodata lentile de contact. Desi ezitarea initiala este fireasca, acest sentiment va disparea destul de repede. Poate parea greu la inceput, dar cei mai multi oameni se obisnuiesc sa si le puna si sa si le scoata mai repede decat s-ar fi asteptat.
8. Lentilele vor iesi din ochi in cazul in care fac miscari rapide
in trecut, lentilele de contact dure puteau sa sara din ochiul celor care le purtau in timpul unor activitati sportive sau a unor miscari rapide. Datorita designurilor lentilelor moderne, este practic imposibil ca lentilele sa cada de pe ochi in cazul in care au fost aplicate in mod corect. Lentilele de contact de astazi, inclusiv cele mai dure, se “prind” de ochi mai bine, asa ca se intampla mult mai rar sa iasa in mod neasteptat.
9. Lentilele de contact sunt foarte scumpe
Costul real al lentilelor de contact este mai mic decat se crede. Lentilele de contact pot fi chiar mai ieftine decat unele perechi de ochelari. Chiar si lentilele de unica folosinta, considerate candva un lux, sunt accesibile ca pret.
10. Sunt prea batran pentru a incepe sa port lentile de contact
O data cu aparitia lentilelor de contact bifocale si a lentilelor de contact destinate persoanelor cu ochi uscati, inaintarea in varsta nu mai e o bariera pentru cei care isi doresc sa le poarte. Singura restrictie este prezenta unei contraindicatii pentru purtarea lentilelor de contact. Daca medicul oftalmolog iti spune ca sunt potrivite pentru tine, le poti purta fara grija.
Medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu explica: „Prioritar pentru majoritatea pacientilor este aspectul estetic. Multi pacienti declara ca, oricat ar cauta prin magazine, e foarte dificil sa gaseasca o rama care sa ii reprezinte. Avantajul principal al lentilelor de contact este faptul ca nu modifica fizionomia fetei, nu creeaza o stare de disconfort, iar fata ramane libera si fara urme.
Un alt aspect important intalnit la pacientii purtatori de ochelari este faptul ca pot deveni inconfortabili de-a lungul zilei. Lentilele de contact nu se aburesc si nu limiteaza campul vizual. Ochelarii de vedere pot sa devina incomozi de la greutatea ramei si nu permit protejarea ochilor de efectele nocive ale soarelui. Lentilele de contact pot sa vina cu protectie UV si permit purtarea ochelarilor de soare.
Lentilele ochelarilor nu pot sa ofere un camp vizual complet, iar ochelarii pot deveni foarte periculosi atunci cand vine vorba de practicarea sporturilor care implica multa miscare. Lentilele de contact ofera multa flexibilitate si nici macar nu le simti pe ochi odata ce te obisnuiesti cu ele.”
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email