STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
17-05-2016, ora 09:16
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
10 lucruri esentiale despre acnee
Articol de Cristian Amariei Acneea este una dintre problemele dermatologice pentru care multa lume cauta zilnic solutii. Exista alimente care o influenteaza, asa cum exista obiceiuri care pot duce la agravarea leziunilor de acnee. Medicul dermatolog Viviana Iordache, (www.medicum.net) trece in revista tot ceea ce trebuie sa stim despre acnee.
Mancarea care contine hormoni se pare ca poate agrava acneea: carnea de pui si curcan crescuti cu preparate hormonale, laptele de vaca, etc. De asemenea, stimulentele o pot influnta: cofeina, cacao. Din pacate, in schimb, nu sunt studii care sa arate ca anumite alimente pot ajuta persoanele cu acnee.
E adevarat ca soarele o agraveaza?
Soarele este un fals prieten pentru pacienti. Pe moment, uscarea cosurilor pare sa fie buna dar, la intreruperea expunerii, exploziile acneice sunt puternice." Toamna se numara bobocii".
Ce rol au anticonceptionalele in tratament?
La pacientele care prezinta acnee si au si tuburari hormonale anumite contraceptive pot ameliora si acneea. Fiecare caz trebuie judecat separat si nu putem generaliza. Inaintea indicatiei de contraceptive avem nevoie de consult dermatologic si de un set de analize.
Care sunt cauzele acneei in adolescenta? Dar la varsta adulta?
De obicei la pubertate, pe un teren genetic favorizant, inceperea activitatii hormonale poate fi mai "agitata". Situatia se poate agrava printr-o ingrijire locala nepotrivita, prin stres si dieta proasta. La femei sunt mai multi posibili factori de declansare: ingrijire cosmetica gresita, anumite medicamente pentru alte afectiuni, sarcini, tulburari hormonale.
Ce se intampla daca traumatizam cosurile?
Ruperea cosurilor poate determina lezarea glandelor sebacee vecine, formarea de cicatrici. Exista insa metode de curatare profesionale.
Sunt sau nu toxice medicamentele pentru acnee?
Medicamentele sunt medicamente. In medicina, totul presupune asumarea unor riscuri. Uneori, trebuie sa folosim medicamente caci nefolosirea lor poate insemna riscuri mai mari. Medicul trebuie sa aleaga medicatia care aduce beneficii mari cu riscuri mici. Trebuie sa ne bazam pe consult si pe analize individuale, nu pe experientele altora.
Cat de eficace sunt cosmeticele antiacneice?
Cosmeticele antiacneice nu functioneaza daca sunt singure. Tratamentul corect se alege in functie de forma si localizarea acneei, cauzele de aparitie, varsta si modul de viata a pacientei.
S-a vehiculat mult timp terapia cu vaccinul antiacneic. Este eficace sau e doar o pacaleala?
Vaccinul antiacnee nu exista. Adica nu este nici un medicament omologat cu acest nume. Au fost incercari de omologare de vaccin antistafilococic la care s-a renuntat. Stafilococul poate determina "bube dulci", nu acnee, un autovaccin ar putea sa aiba un eventual efect antiinflamator, temporar.
Cum ne machiem daca avem acnee?
Cu grija. Adica intai baza crema, apoi fond de ten mai pudrat. Nu mai mult de 4-5 ore, nu atunci cand e foarte cald.
Cum tratam cicatricele post acneice?
Din experienta mea, in cazul cicatricelor lasate de acnee, cel mai bine merge radiofrecventa ablativa, uneori combinata cu injectare de acid hialuronic.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email