ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-03-2016, ora 11:48

10 inventii ale cercetatorilor NASA, care au ajuns produse folosite de noi in viata de zi cu zi - FOTO

Articol de Cristian Amariei
Din 1976 si pana acum, peste 2000 de inventii, destinate initial astronautilor, au fost introduse pe piata bunurilor de larg consum.
Este binecunoscut faptul ca Agentia Spatiala Americana are ca activitate principala studierea spatiului cosmic, insa realizarile obtinute pana acum de cercetatori nu au fost folosite doar in domeniul astronomic. Conform unor estimari realizate de editorii revistei Spinoff (publicata de NASA), din 1976 si pana acum, peste 2000 de inventii, destinate initial astronautilor, au fost introduse pe piata bunurilor de larg consum.

1. Senzorii digitali de imagine
Majoritatea dispozitivelor destinate fotografierii au incorporat senzorul CMOS. Acesta a fost inventat de specialistii NASA, pentru a minitaturiza camerele folosite pentru a capta imagini in cadrul misiunilor spatiale. De asemenea, senzorul este folosit in scop medical, la fabricarea dispozitivelor de imagistica medicala si a aparaturilor cu raze X folosite in cabinetele stomatologice.

2. Noi surse de omega-3

Pe parcursul cercetarilor realizate cu scopul de a dezvolta noi metode de alimentatie pentru astronautii care vor pasi pe Marte, oamenii de stiinta americani au descoperit o noua sursa naturala de omega-3. Pana nu demult, se credea ca acidul docosahexaenoic se gasea doar in laptele matern, insa a fost descoperit, in cantitati mult mai mari, in tesuturile adipoase ale pestilor.

3. Spuma cu memorie
A fost inventata de cercetatori finantati de NASA, cu scopul de a proteja pilotii care efectuau teste de zbor. in momentul de fata, spuma este folosita pentru fabricarea unei game largi de produse, de la saltele pentru paturi, pana la incaltamintea sport.

4. Standardele de siguranta in industria alimentara
In incercarea de a produce cele mai sigure alimente pentru astronautii aflati in spatiul cosmic, NASA a colaborat cu specialistii Pillsbury Company pentru a dezvolta o metoda standard de control a calitatii hranei. Aceasta poarta denumirea de "Analiza riscului si a punctelor critice de control a alimentelor" si este folosita astazi ca regula generala in industria alimentara din toata lumea.

Mai multe pe descopera.ro
     
Tag-uri: nasa, inventii, util
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii