ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-12-2015, ora 13:01

10 evenimente care au schimbat lumea in 2015

Articol de Cristian Amariei
In 2015, Europa a stat sub semnul terorismului care i-a facut ravagii sangeroase chiar in propria curte, sub privirile parca neputincioase ale serviciilor secrete, dar i-au fost si zguduite principiile de temelie: o criza financiara in vara, sub amenintarea „Grexit”-ului, apoi o criza umanitara in toamna, cu sute de mii de refugiati batandu-i la usa si determinand reactii neasteptate din partea membrelor UE. La granita, i-a stat o Rusie amenintatoare, care si-a schimbat focalizarea de pe Estul Ucrainei pe Siria. De peste Ocean, SUA au sovait in unele aspecte, de care au profitat Rusia si Iranul, dar au si obtinut victorii diplomatice grele – in Iran si Cuba. Gandul prezinta 10 evenimente internationale care au avut un impact remarcabil in 2015.
Anul 2015 a inceput sub apasarea violenta, care a zguduit intreaga Europa, a atentatelor teroriste din Franta, asupra redactiei Charlie Hebdo si a unui magazin evreiesc. Era greu de imaginat ceva mai dur in inima Europei, dar acel ceva s-a intamplat, si tot la Paris, in noiembrie: atentatele teroriste comise in numele Statului Islamic au ucis 130 de persoane. Intre timp, Europa a trecut printr-o criza financiara care a fost la un pas sa o destrame, prin amenintarea „Grexit”-ului, apoi printr-o criza a refugiatilor dinspre Siria si Orientul Mijlociu, care i-a zguduit din nou principiile din temelii, schimband abordarea liberei circulatii si a principiilor Schengen.

In 2015, maniera de a face politica externa a SUA sub administratia Obama si-a vazut rezultatele – Iranul si Rusia ajungand sa faca cei mai decisivi pasi in Siria si Irak, in lupta impotriva Statului Islamic. In schimb, SUA au obtinut rezultate diplomatice de necrezut acum cativa ani: un acord nuclear cu Iranul si reincalzirea relatiilor cu Havana.
Pe final de an, dupa ce NATO a reusit sa puna in practica toate masurile de reasigurare promise in Europa, pentru a descuraja eventuale initiative ale Rusiei similare cu infiltrarea Estului Ucrainei si preluarea Peninsulei Crimeea, din 2014, o mica criza s-a nascut de unde nimeni nu se astepta. Turcia a doborat un avion de vanatoare al Rusiei, la granita cu Siria, dupa ce acesta i-a incalcat spatiul aerian. Pentru prima oara in ultimii 50 de ani, un stat NATO comitea un act de razboi asupra Rusiei. Spiritele s-au calmat insa repede, miza fiind prea mica.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii