A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736143104.274.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

10 decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Ce drepturi cred romanii ca li se incalca
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-12-2015, ora 09:44

10 decembrie, Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Ce drepturi cred romanii ca li se incalca

Articol de Cristian Amariei
10 decembrie marcheaza in lume Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Acum 68 de ani, Adunarea generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Anul acesta se implinesc totodata 25 de ani de cand s-a infiintat la Bucuresti Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Desi se presupune ca, de 25 de ani, suntem familiari cu notiunile fundamentale privind drepturile si libertatile cetatenesti, un studiu national facut anul acesta la cererea APADOR-CH arata ca oamenii nu-si cunosc asa de bine drepturile in Romania democrata. 72% dintre romani recunosc ca nu sunt bine informati in privinta drepturilor pe care le au, dar 80% dintre ei considera ca le sunt incalcate drepturile civile. Cel mai des incalcate se considera a fi: dreptul la o judecata echitabila (61%), dreptul la despagubiri in caz de eroare judiciara ( 59%) si dreptul de protectie a proprietatii (58%).

Conform studiului, institutiile mentionate de respondenti ca incalca frecvent drepturile omului in Romania sunt: Guvernul Romaniei (62%), instantele de judecata (60%), Parlamentul si sistemul de sanatate (57%) si administratia locala (50%).

Chiar daca unii considera ca drepturile si libertatile cetatenesti sunt respectate, odata dobandite in decembrie 1989, realitatea ne arata ca ele sunt foarte usor de incalcat. Garantia respectarii drepturilor omului presupune un demers sustinut, care antreneaza institutii ale statului, organizatii neguvernamentale si cetateni. Este important ca statul sa le respecte drepturile cetatenilor, dar la fel de important este ca ei sa si le cunoasca, si sa le revendice permanent, se arata intr-un comunicat al APADOR-CH.

Pentru a-i ajuta pe cetateni sa fie mai combativi si constienti de drepturile lor, APADOR-CH a lansat anul acesta un site dedicat – www.drepturicivile.ro – unde acorda consultanta juridica gratuita. Site-ul contine informatii generale despre drepturile omului si metode utile prin care cetatenii pot interactiona cu institutiile, in diverse spete concrete.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii