A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959697.4477.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

10 activitati cotidiene care te omoara incet dar sigur
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-09-2013, ora 06:23

10 activitati cotidiene care te omoara incet dar sigur

Articol de Madalina Irimia

Cu totii vrem sa avem vieti lungi si sanatoase, dar cu toate acestea, in programul nostru zilnic sunt incluse multe pericole care ne pot afecta.

Mai jos veti gasi o lista cu doar cateva din multitudinea de activitati zilnice care ne pot scurta durata de viata fara ca noi sa stim.

1. Statul pe scaun

Veste proasta pentru persoanele care lucreaza in birouri: chiar daca faceti exercitii fizice regulate, nu puteti compensa problemele cauzate de statul pe scaun pentru perioade lungi de timp. Un studiu publicat in 2012 estima ca indivizii care reduc perioada de stat pe scaun la mai putin de 3 ore pe zi isi prelungesc speranta de viata cu 2 ani.

2. Prea mult somn

Desigur, somnul insuficient ne afecteaza sanatatea (si, in plus, ne creste sansele de a ne ingrasa), dar si prea mult somn poate fi la fel de daunator. O analiza a mai multor studii de a indicat ca oamenii care dorm mai mult de 9 ore pe noapte au un risc de dezvoltare a bolilor de inima cu 41% mai mare, comparativ cu cei care dorm 8 ore pe noapte.

3. Statul in fata unui ecran

O cercetare publicata in American College of Cardiology sugereaza ca atunci cand stam mai mult de 4 ore pe zi in fata unui ecran ne putem creste riscul de atac cerebral sau infarct cu 113%. Un alt studiu, publicat in BMJ Open estimeaza ca reducerea timpului petrecut in fata computerului sau a televizorului la mai putin de 2 ore pe zi poate adauga cel putin 1,4 ani la speranta de viata a individului.

4. Administrarea medicamentelor pentru boli care nu ne ameninta viata

Medicamentele pentru insomnie sau anxietate pot scurta viata. Intr-un studiu realizat pe o perioada de 12 ani, oamenii care nu luau astfel de medicamente aveau o rata a mortalitatii mai mica cu 5 procente, comparativ cu persoanele care urmau tratamente pentru boli care nu le puneau in pericol viata.

5. Lipsa simtului umorului

Rasul ne aduce o lista lunga de beneficii pentru sanatate, sustin specialistii de la Mayo Clinic. El ajuta la intarirea sistemului imunitar, la reducerea nivelului de stres si faciliteaza eliberarea emotionala. In plus, rasul arde calorii, asa ca nu lasati sa treaca nicio zi fara motive pentru care sa radeti.

6. Un drum lung pana la serviciu

Pe langa faptul ca drumurile lungi si aglomerate ne ocupa foarte mult timp, ele ne pot scurta viata. O lucrare prezentata la Association of American Geographers sugereaza ca oamenii care fac mai mult de 30 de minute pana la locul de munca mor mai repede, comparativ cu restul care ajung la serviciu intr-un timp mai scurt.

7. Stresul

Am auzit de multe ori ca stresul poate fi daunator pentru sanatate si pentru sistemul imunitar, dar ceea ce pare si mai interesant, este faptul ca el ne poate afecta ADN-ul. Comparativ cu oamenii care nu sunt stresati, participantii la studiu care sufereau de stres cronic aveau telomeri mai scurti. Avand in vedere ca telomerii sunt markeri ai imbatranirii biologice care se gasesc in toate celulele si care au rolul de a proteja cromozomii, lungimea lor redusa sugereaza ca genele noastre nu vor avea parte de ingrijirea potrivita si ca ele se vor degrada de-a lungul timpului.

8. Lipsa unei vieti sexuale

Sexul nu numai ca reduce stresul si arde caloriile, dar are si capacitatea de a ne prelungi viata. Un studiu realizat la Universitatea Duke a scos la iveala faptul ca femeile care erau fericite cu viata lor sexuala traiau cu aproape 8 ani mai mult. Un alt studiu, publicat in jurnalul BMJ, sugereaza ca barbatii care raportau o frecventa mai mare a orgasmelor aveau o reducere a mortalitatii cu 50%.

9. O alimentatie nesanatoasa

Alimentele procesate, consumul ridicat de carne rosie sau lipsa alimentelor proaspete din dieta pot duce la probleme serioase de sanatate. Consumul crescut de carne rosie, de exemplu, contribuie la cresterea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si mareste mortalitatea cauzata de cancer, sustine un studiu din Internal Medicine.

10. Nesociabilitatea

Izolarea si singuratatea au un efect similar cu cel al stresului excesiv. Studiul intitulat MacArthur Study of Successful Aging a demonstrat ca oamenii care se considerau importanti pentru prieteni si familie aveau mai multe sanse de a trai mai mult, comparativ cu restul subiectilor.

Sursa: Business Insider

Foto: qmagazine.ro

     
Tag-uri: stres, sanatate, deces
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii