A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664785.5453.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

1 mai - Superstitii si traditii pentru spor si sanatate de sarbatoarea de Armindeni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-05-2015, ora 11:19

1 mai - Superstitii si traditii pentru spor si sanatate de sarbatoarea de Armindeni

Articol de Madalina Irimia
La 1 Mai romanii sarbatoresc "Armindenul", simbol al vegetatiei care proteja recoltele si animalele. In traditia populara, acestei zile i se mai spune si "Ziua Pelinului" sau "Ziua Betivilor" si semnifica inceputul primaverii. ARMINDENI se serbeaza pentru rodul pamantului, ca sa nu bata grindina, impotriva daunatorilor, pentru sanatatea vitelor, vinul bun, oamenii sanatosi, prin petreceri la iarba verde, unde se mananca miel si cas si se bea vin rosu cu pelin, scrie crestinortodox.ro.

Traditia spune ca acum se pun ramuri verzi la porti, pentru noroc si belsug; la casele cu fete se pun puieti de mesteceni in fata portii. Armindenul simbolizeaza vechiul zeu al vegetatiei care proteja recoltele si animalele, scrie click.ro.

De Armindeni se culeg plantele medicinale amare

Armindenul este ziua potrivita pentru recoltarea plantelor medicinale amare; in popor, de Armindeni este sarbatorita si Ziua pelinului, cand planta are puteri magice.

In aceasta zi, barbatii poarta un manunchi de pelin la palarie si nu lucreaza la camp sau in gospodarie, ca si femeile. in acest caz, motivatia traditia spune ca sarbatoarea se respecta pentru ca vinul obtinut in urma cu un an sa nu faca floare si sa se conserve bine.

De Ziua Pelinului, planta se pune la masa, langa tacam, intre haine si in asternut, pentru a indeparta duhurile rele din toata gospodaria.

Traditia spune ca, daca pelinul cules in aceasta zi se adauga in bautura amatorilor de licori bahice, ii va lecui pe acestia de naravul exceselor.

In calendarul popular, ziua de Armindeni este ideala pentru a semana doar pepenii, castravetii si diferite soiuri de fasole.

RITUAL ARMINDENI pentru familie

In ajunul sarbatorii, exista traditia ca membrii familiei sa-si spele fata si mainile cu roua, cazuta in noaptea de Armindeni, pentru a fi mereu in forma, iar bolile si paguba se stea departe de familia respectiva.

Zi ideala pentru unele semanaturi

Potrivit calendarului popular, pana la Armindeni se seamana porumbul, dar ziua de Armindeni este ideala pentru a semana pepenii, castravetii si diferite soiuri de fasole.

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: 1 mai, traditii, ritualuri
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii