ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-12-2014, ora 10:04

Inca 4.600 de romani bogati intra in vizorul Fiscului din 2015

Articol de Madalina Irimia
Fiscul va verifica inca 4.600 de persoane cu averi insemnate, incepand de la 1 ianuarie, cand vor fi create alte 7 servicii teritoriale, in afara celei care functioneaza acum in Bucuresti, pentru controlul persoanelor cu venituri mari.

Pana in prezent, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a verificat 30 de persoane cu averi mari, de peste 25 milioane de euro. Dintre acestea, 11 nu au putut justifica complet veniturile. In cazul lor, controalele sunt pe ultima suta de metri, urmand sa se incheie cu un raport de inspectie fiscala. „Sunt chestiuni care nu devin publice atata timp cat aceste persoane isi achita obligatiile. Devin publice daca devin cazuri infractionale“, precizeaza presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, explicand ca, in functie de concluziile din rapoartele de inspectie fiscala in anumite situatii procedurile ar putea fi continuate in contencios, implicit cu sesizari penale.

De la 1 ianuarie, Fiscul va extinde verificarile pentru alte 4.600 de persoane ale caror averi sunt insemnate, dar nu la nivelul celor din primul esantion controlat. in tara vor fi create sapte structuri teritoriale de verificare a persoanelor cu venituri mari subordonate directiei care functioneaza acum in ANAF. Vor lucra peste 180 de specialisti care au trecut proba integritatii si care vor fi repartizati in teritoriu in functie de esantionarea persoanelor cu averi.

„In 2015, vor fi supusi verificarii preliminare (cei 4.600 - n.red.) in functie de care se va purcede la inspectia fiscala propriu-zisa in timpul careia trebuie sa dovedeasca fiscalizarea veniturilor“, afirma presedintele ANAF. Din lotul initial, din care au fost selectate cele 30 de persoane care au fost deja verificate, au ramas in lucru alte 370 de persoane cu averi foarte mari, de a caror situatie fiscala se ocupa o structura specializata, avand in vedere gradul foarte ridicat de complexitate.

Anul viitor, actiunile se vor intensifica. „Vor fi surprize. Multi dintre cei care se plimba acum cu Ferrari sau mai stiu eu ce si n-au fost intrebati daca si-au fiscalizat veniturile sa se astepte la verificari. Avem in vedere averea afisata, adica bunuri imobiliare si mobile, bani in conturi, actiuni samd“, spune Gelu Stefan Diaconu. Conform Codului de procedura fiscala, inspectorii constata daca exista diferente semnificative intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale si cele declarate. Daca diferentele depasesc 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei, sunt continuate verificarile.

Cum afla Fiscul veniturile ascunse?

Metoda sursei si cheltuirii fondului: Sunt avute in vedere fluxurile de numerar. Veniturile sustrase de la impozitare sunt aflate prin compararea cheltuielilor cu veniturile declarate in perioada supusa verificarii.

Metoda fluxurilor de trezorerie: Sunt analizate intrarile si iesirile de sume in/din conturile bancare, precum si intrarile si iesirile de sume in numerar. Sunt identificate venituri nedeclarate, prin analizarea valorii si frecventei depunerilor in conturile bancare si a surselor acestor depuneri.

Metoda patrimoniului: Sunt analizate cresterea si descresterea patrimoniului net. Sunt analizate efectele pe care le au asupra patrimoniului net achizitionarea de active, reducerea de obligatii si cheltuielile efectuate din surse de venit care nu sunt declarate ca impozabile.

Sursa: capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii