ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
25-04-2013, ora 08:08

Cea mai mare economie din Europa- "la cotitura"

Articol de Alexandra Stefanescu

"Economia Germaniei se afla intr-un punct critic pentru reluarea cresterii economice in Zona Euro si in UE, in ansamblul sau: cea mai mare economie europeana "se lupta sa ia avant". Pentru Germania in sine, situatia nu este grava, dar influenta pe care aceasta o are asupra intregii Europe (si nu numai) face ca relansarea sa economica sa fie "o cursa contra cronometru" pentru ceilalti, atat ca influente directe, cat si ca semnale", a aratat Catalin Busa, director general al SSIF Equity Invest.

Indicele Ifo privind increderea in economie a sefilor de companii din Germania, dat publicitatii astazi, a continuat sa scada, dupa ce in martie coborase fata de luna februarie pe fondul crizei din Cipru. "Evolutia indicelui Ifo intareste ingrijorarea privind relansarea economiei Germaniei, cu toate influentele pe care acest lucru le are asupra intregii Europe. Inca ne putem astepta la anuntarea unei anumite cresteri inregistrata de economia germana in primul trimestru, dar sansele par mai mici...", a precizat Catalin Busa.

De asemenea, potrivit PMI (Purchasing Managers Index), un indicator al sanatatii economice a sectorului de productie, publicat estimativ in aceasta saptamana pentru luna in curs, situatia Germaniei nu este favorabila, indicele scazand fata de luna trecuta si ramanand astfel sub nivelul de 50 de puncte, care indica o contractie. De subliniat ca acelasi indicator a sugerat rezultate si mai slabe in ceea ce priveste economia Zonei Euro.

Indicele german al preturilor de producator a scazut in februarie fata de luna precedenta, la fel si in martie. In plus, in aprilie, indicele ZEW privind increderea investitorilor si analistilor in economia Germaniei a scazut abrupt la 36,3 de la 48,5 in martie, cu mult sub asteptarile pietei; indicele arata perceptia si estimarile privind evolutia in urmatoarele sase luni. Indicele ZEW privind Zona Euro a inregistrat, la randul sau, o miscare similara.

"Pe de alta parte, in februarie, Germania a inregistrat o serie de rezultate pozitive: fata de luna precedenta, au crescut comenzile de productie, productia industriala si vanzarile retail, iar aceste semnale sunt extrem de importante", a precizat Catalin Busa.

"Saptamana viitoare vom avea noi informatii privind evolutia somajului in Germania si in Zona Euro, iar luna viitoare vom vedea evolutia PIB-ului si deci directia pe care merge economia germana. Pana in iunie este posibil sa asistam la noi ajustari ale prognozelor economice privind Zona Euro si intreaga regiune, urmand a vedea daca vor fi luate anumite masuri in plus de catre Banca Centrala Europeana (asupra careia exista presiuni de a stimula mai mult redresarea regiunii), precum si la nivelul unor state, inclusiv privind dobanzile de referinta. Pe piata valutara ne asteptam la o volatilitate ridicata in luna mai, precum si in ceea ce priveste anumite marfuri", a aratat Catalin Busa.

Foto: gisa-online.be

     
Tag-uri: economie, Europa, Germania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii