A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737438099.2151.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ziua Mondiala fara Tutun, sarbatorita la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
30-05-2014, ora 10:10

Ziua Mondiala fara Tutun, sarbatorita la Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Ziua Mondiala fara tutun, celebrata in fiecare an in data de 31 mai, ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos.

Cu acest prilej, Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iasi si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi va invita Vineri , 30 mai, la ora 14, la actiunea ocazionata de cea de a 26-a Zi Mondiala fara Tutun, a carei tema selectata in acest an de Organizatia Mondiala a Sanatatii este “Cresterea accizelor la tutun“. Conform Conventiei-cadru a OMS privind controlul tutunului (CCCT OMS) statele trebuie sa duca o politica in materie de preturi si taxe legate de produsele pe baza de tutun pentru a reduce consumul acestuia sub diferite forme si implicit numarul imbolnavirilor si deceselor.

Rezultatele cercetarilor arata ca marirea taxelor este cea mai eficace masura de scadere a consumului de tutun in randul populatiei cu venituri mici si a tinerilor.

Actiunea va avea loc in curtea Spitalului Clinic de Recuperare Iasi, incepand cu orele 14:00, unde participantii vor fi intampinati de catre organizatori: Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache – Coordonator al Centrului de Consiliere pentru Renuntare la Fumat din Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, Preot Vasile Hilitanu si Cms. Sef Ichim Romica - Sef al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi, care vor marca in luarile lor de cuvant importanta evenimentului.

Actiunea va continua cu formarea mesajului „STOP FUMAT” de catre tinerii participanti, discutii libere cu tema „STOP FUMAT”, precum si desenarea si scrierea pe asfalt a mesajelor antifumat de catre participanti.

Evenimentul se va incheia la orele 16:00 cu un moment de reculegere in memoria victimelor fumatului.

Anual, mai mult de 40.000 de romani mor din cauza fumatului si mai mult de 78.000 de romani se imbolnavesc de cancer.

Conform studiului „Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study” realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation - University of Washington in 2013, in anul 2010 in Romania au murit 42.022 oameni din cauza unor boli atribuibile fumatului: cancer, boli pulmonare si cardio-vasculare cronice, diabet zaharat, boli endocrine, TBC, etc.

Inhalarea fumului de tutun este responsabila de 82% din decesele prin cancer pulmonar, de 55% din decesele datorate bolilor respiratorii cronice si de 19% din decesele prin boli cardiovasculare.

In contextul in care din ce in ce mai multi romani sufera si mor din cauza bolilor provocate de fumat, este imperios necesar sa existe o interventie cu impact la nivel national pentru oprirea acestui fenomen.

In acest sens, Ministerul Sanatatii a infiintat in urma cu 7 ani Programul National ”STOP FUMAT”, program de prevenire si tratament al fumatului, coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti, cu centre de consiliere in tara, care ofera fumatorilor servicii medicale complete pentru renuntarea la fumat (consiliere medicala, psihologica si medicamente) conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Sa nu acceptam moartea datorata fumatului ca o fatalitate; putem actiona impreuna si sa crestem sansele de a avea o viata sanatoasa!

Actionand rapid si consecvent prin educatie pentru sanatate de la varste tinere si oferind servicii medicale de asistenta pentru renuntarea la fumat, putem spera ca adolescentii si tinerii sa nu mai fie victimele acestei dependente!

Solicitam factorilor de decizie din Romania:

- Cresterea finantarii programelor de prevenire si tratament al fumatului;

- Sa aprobe legea de interzicere a fumatului in locurile publice inchise si la locurile de joaca pentru copii;

- Sa urgenteze implementarea noii directive europene ce reglementeaza consumul de tutun.

Foto: zch.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii