ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
06-04-2012, ora 16:25

Ziua Mondiala a Sanatatii, sarbatorita la Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Din anul 1950, Ziua Mondiala a Sanatatii este celebrata in fiecare an pe 7 aprilie, pe o tema care evidentiaza un domeniu prioritar pentru OMS. Ziua Mondiala a Sanatatii este o oportunitate pentru intreaga lume de a se concentra asupra unei probleme majore de sanatate publica la nivel global.

In acest an Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema sanatatea si imbatranirea. Aceasta celebrare coincide si cu marcarea anului 2012 ca Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE).

Cu ocazia acestei zile, la Iasi se va desfasara o campanie de informare-educare-comunicare de catre Directia de Sanarate Publica Iasi, prin specialistii compartimentului de promovare a sanatatii, avind ca parteneri : Primaria Municipiului Iasi, Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, Caminul de batrani "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Copou, ONG-urile locale, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Casa Judeteana de Pensii, Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Sfantul Spiridon, Cabinete Medicale Grupate Primaverii , Serviciul Balneologie ,,Bolta’’, farmacii, Scoala Mihai Codreanu, Colegiul National de Arte Octav Bancila Iasi, Scoala Nr.15, Scoala Al I. Cuza –Podu Iloaiei, spitale si medici de familie.

Scopul campaniei este implicarea autoritatilor responsabile, de la decidenti pana la politicieni, precum si a membrilor societatii, varstnici dar si tineri, pentru a ajuta la protejarea si imbunatatirea starii de sanatate o data cu imbatranirea si actiona in scopul crearii unei societati care apreciaza si recunoaste varstnicii ca fiind resurse valoroase si sustine participarea lor deplina in societate.

Obiectivele principale al campaniei sunt constientizarea opiniei publice si grupurilor tinta privind problematica imbatranirii sanatoase, iar mesajele cheie ale campaniei sunt:

- Varstnicii reprezinta membrii valorosi ai societatii. Combaterea discriminarii de varsta este apanajul societatilor avansate.

- Comunitatile care acorda aprecierea cuvenita varstnicilor si incurajaza participarea lor activa la viata sociala sunt mai bine pregatite pentru incercarile viitorului.

- Sistemele de sanatate si sociale trebuie adaptate nevoilor unei populatii varstnice in continua crestere.

- Prin adoptarea unui stil de viata sanatos pe tot parcursul intregii vieti puteti avea o batranete activa, sanatoasa si fericita.

De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populationale a indicat accelerarea imbatranirii populatiei, ridicand astfel semnale de alarma privind consecintele acestui proces. Speranta de viata este in crestere, ratele de fertilitate sunt in scadere, iar generatiile nascute in perioadele de maxima fertilitate sunt pe cale de a iesi din activitate, urmand sa mareasca, in viitorul apropiat, numarul pensionarilor. Exstenta acestor factori a condus la dezbateri privind modul in care Statele Membre ale Uniunii Europene vor face fata impactului pe care modificarea structurii pe grupe de varsta a populatiilor il va avea asupra finantelor publice, a numarului de salariati, cresterii economice si a altor “zone” ale politicului.

La nivel global din 1980 si pana in prezent numarul persoanelor cu varsta >/= 60 de ani s-a dublat iar numarul persoanelor cu varsta >/= 80 de ani va fi pana in 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decat astazi. Se prognozeaza pana in 2050, ca persoanele >/= 60 vor depasi numeric copiii sub 14 ani.

Se estimeaza ca populatia din Regiunea europeana OMS va creste de la 894 milioane in 2010 pana la 910 milioane in 2020, dar pana in 2050 va reveni la nivelul actual. Numarul persoanelor cu varsta >/= 85 ani este prevazut sa creasca de la 14 milioane in 2010 la 19 milioane in 2020 si la 40 milioane pana in 2050.

Ponderea persoanelor de 60 ani si peste si a persoanelor de 80 ani si peste va fi in crestere in majoritatea tarilor europene. Majoritatea tarilor (exceptii –Bulgaria, Danemarca, Suedia), se vor mentine in primele 10 pozitii ca procent al populatiei de 60 ani si peste si in 2030, iar in 2060, doar Bulgaria, revine in acest top, restul fiind tari noi, ceea ce semnifica faptul ca la sfarsitul orizontului de prognoza in unele tari procesul se va ameliora, iar in altele va lua amploare. De retinut si pozitia Romaniei, in anul 2060, pe pozitia a treia, cu 41,0% din totalul populatiei format din persoane de 60 ani si peste.

Populatia de 80 ani si peste va creste in urmatorii ani, ajungand, la nivelul UE-27, in 2030 si 2060 la 35,3 milioane (7,0%), respectiv 61,4 milioane (12,1%) fata de 23,3 milioane (4,6%) in 2010. Procentul femeilor de 80 ani si peste in total femei, in anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% fata de 6,0% in 2010, fiind net superior procentului barbatilor de 80 ani si peste in total barbati: 5,2% - 2030, 10,2% - 2060, respectiv 3,2% - 2010.

Majoritatea tarilor (exceptii –Grecia, Marea Britanie, Spania), se vor mentine in primele 10 pozitii ca procent al populatiei de 80 ani si peste si in 2030. La orizontul anului 2060, majoritatea tarilor vor iesi din top, fiind inlocuite de altele noi, Finlanda fiind singura tara care isi va pastra pozitia in clasament in toti anii selectati pentru analiza. De retinut si pozitia Romaniei, in anul 2060, pe pozitia a cincea, cu 13,1% din totalul populatiei format din persoane de 80 ani si peste

De asemenea, sunt transmise populatiei generale 10 recomandari pentru a avea o stare buna de sanatate si la batranete :

Mentineti-va TA in limite normale!

Renuntati la fumat!

Preveniti si detectati precoce cancerul !

Protejati-va de bolile infectioase!

Preveniti diabetul zahara (DZ) II !

Scadeti valoarea colesterolului!

Fiti activi pentru a va imbunatati starea de sanatate !

Mentineti-va o stare buna de sanatate a musculaturii, oaselor si articulatiilor!

Participati la viata sociala!

Mentineti-va o stare buna de sanatate mintala!

Foto: stiri.acasa.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii